Voorlopige instroomcijfers: aantal nieuwe studenten UU blijft nagenoeg gelijk

Banieren van de Univeristeit Utrecht

Het aantal nieuwe studenten aan de Universiteit Utrecht (UU) blijft dit jaar nagenoeg gelijk (-0.1%). Dat blijkt uit de voorlopige instroomcijfers*.

De totale instroom van studenten in de bachelorfase daalt bij de UU met -1%, met name de instroom van internationale bachelorstudenten (-14%). De instroom van masterstudenten stijgt licht met +2%, maar de instroom van internationale masterstudenten is gedaald (-6%). Dat leidt gemiddeld tot een totale daling van de voorlopige instroom van nieuwe studenten aan de UU van -0.1%.

Onmisbare verrijking 

De Universiteit Utrecht hecht grote waarde aan het internationale aandeel van de studentenpopulatie, zeker nu de instroom daalt. “In het onderwijs brengen internationale studenten en medewerkers een onmisbare verrijking met zich mee”, aldus rector magnificus Henk Kummeling. “Bovendien is de ‘international classroom’ en goede voorbereiding op de loopbaan na het afstuderen. We koesteren het internationale karakter van de Universiteit Utrecht.”

Naast de verrijking van het onderwijs, zijn internationale studenten belangrijk omdat ze bijvoorbeeld kunnen helpen bij de structurele personeelstekorten als ze na hun studie in Nederland blijven, en omdat ze het land uiteindelijk geld opleveren. 

Werk maken van knelpunten

Tegelijkertijd is duidelijk dat de groei van de (internationale) studenteninstroom tot knelpunten leidt, bijvoorbeeld het tekort aan studentenwoningen. “Juist om de meerwaarde van internationalisering te behouden, is het belangrijk om werk te maken van de knelpunten en een goede balans te vinden in Nederland”, aldus Anton Pijpers, voorzitter van het College van Bestuur. 

De komende jaren verwacht de Universiteit Utrecht een lichte afname in het totaal aantal ingeschreven studenten. 

*De cijfers in dit bericht zijn voorlopige instroomcijfers: tot 1 december kunnen namelijk nog mutaties worden doorgevoerd. De definitieve landelijke instroomcijfers komen in het eerste kwartaal van 2025 beschikbaar via UNL.