8 december 2016

Ruim 7.000 uien geplant

Volgend jaar de leukste uitjes in de Tuinen

Al jaren horen wij bij de eerste drie leukste uitjes van de provincie Utrecht in de bekende ANWB verkiezing. Volgend jaar willen we onze bezoekers daar eens mee verrassen: kom kijken naar een enorme border met meer dan 60 verschillende soorten sieruien en kies zelf het “leukste Uitje”!

Afgelopen week zijn de meer dan 7.000 planten en bollen geplant. We zijn begonnen met alle bollen op de goede plek te leggen (een dag werk!) en daarna hebben we ze met vijf man sterk geplant. Na die klus dromen we al over het resultaat: vanaf ongeveer april tot in september bloeien er de prachtigste uien! De hoofdbloei zal in juni liggen, zoals we gewend zijn van de meeste sieruien. Maar speciaal om te laten zien dat je bijna de hele zomer kunt genieten van Allium en dat er meer kleur te beleven is dan paars hebben we deze border ingeplant.

Allium nutans ‘Caroline’ bloeit bijvoorbeeld van juli tot in september. De planten vormen geen bol, maar een vaste plant die elk jaar groter wordt. Allium moly bloeit helder geel in mei en juni, Allium neapolitanum bloeit met helderwitte bloemetjes in april en mei.Allium giganteum wordt met enorme paarse bolvormige bloeiwijzen makkelijk anderhalve meter hoog. Knoflook Purple Glazer maakt fraaie gekrulde bloemstelen en een selectie van wilde prei wordt gemakkelijk twee en halve meter hoog.

Alle Uien zijn prima snijbloemen, eetbaar en goede bijen- en hommelplanten. Tot slot kun je de gedroogde zaden van alle soorten prima als kruiderij gebruiken. Wij zeggen: meer uien in de tuin!

 

De planten en bollen voor deze border zijn genereus beschikbaar gesteld door:

Mts. Mellema-Versteeg; http://www.wmel.nl/

Hein Meeuwissen Bloembollen; http://www.meeuwissenvoorhout.nl/

J.M. van Berkel, snijbloemen en bloembollen; http://www.jmvanberkel.nl/nl/index.html

Eric Breed; http://www.tulippictures.eu/Home/

C.S. Weijers Bloembollen; http://www.csweijers.nl/

Kwekerij De Hessenhof; http://www.hessenhof.nl/

Kwekerij De Schüllhorn, http://www.kwekerijdeschullhorn.nl/

Eemlook; http://www.eemlook.nl/