Voedseldebat met Utrechtse politieke partijen

Food-Print Urecht Region

Food-Print Utrecht Region logo

Utrechtse politieke partijen gaan voor gezond en duurzaam voedsel voor alle Utrechters

Op 9 maart organiseerde Food-Print Utrecht Region in de raadszaal van het stadhuis in Utrecht, het Utrechtse voedseldebat met 14 politieke partijen. Het debat werd gemodereerd door Natascha Kooiman van de Transitie Coalitie Voedsel en Irene Mommers van BeBright. Aan de hand van vier stellingen gingen de partijen met elkaar in debat.

De partijen waren voorstander van een groei van 5% naar 20% consumptie van lokaal geproduceerd voedsel in 2025. Voor een aantal partijen mag dit percentage zelfs hoger liggen. Dit vraagt volgens de politici om intensieve samenwerking tussen voedselproducenten, ondernemers in de regio en overheid. Een complex vraagstuk, waar we met elkaar nog veel over te leren hebben.

Het aanbieden van gezonde groenterijke lunches op scholen was bijna een vanzelfsprekendheid voor de debatterende partijen. Hoe dit te bekostigen riep echter veel discussie op. Sommige partijen zagen dit als een taak van de gemeente en anderen willen ouders die het kunnen betalen zelf laten bijdragen.

Over het halveren van het aantal fastfood ondernemingen in de stad in 2025 verschilden de meningen. Dat het aantal zelfs tijdens de coronaperiode met 2,5% gegroeid is, vond niet iedere partij zorgwekkend.

Het nut van een afdeling voedsel en voedselomgeving binnen de gemeente in 2022 werd door de partijen betwist. Echter, na een korte discussie met het publiek leek het de meeste partijen toch een goed idee. Een afdeling creëert meer aandacht en focus op het thema en brengt daarmee meer beweging op gang.

Al met een al een enerverende avond met een enthousiast publiek, inspirerende inleiders van de stellingen en gedreven vertegenwoordigers van de politieke partijen. Een goed vooruitzicht dus voor onze stad. Op naar een gezonde en duurzame voedselomgeving in Utrecht!

Vertegenwoordigers van de politieke partijen waren: Mik Nordkamp – Bij1, Bert van Steeg – CDA, Kirsten Alblas – ChristenUnie, Has Bakker – D66, Gert Dijkstra – EenUtrecht, George Woodham – FvD, Julia Matser – Groenlinks, Dmitri Schrama – Piratenpartij, Ilse Raaijmakers – PvdA, Maarten van Heuven – PvdD, Floris Boudens – Socialisten Utrecht, Liesbeth Potters – Stadsbelang Utrecht, Rémi ter Haar - Student en Starter, Anna Elkerbout – VVD.

De stellingen werden ingeleid door: Mark Frederiks van Local to Local, Jos Lutterman van Lunchmaatjes , Marjolein Geurts van BeBright en Simone Pekelsma van Future Food Utrecht.

Dit Voedseldebat werd georganiseerd door de Food-Print Utrecht Region organisatoren: Hester Pruiksma – FPUR/Future Food Utrecht, René Kwant – UU, Marloes Ruiter en Dagna Lek - BeBright.

Food-Print Utrecht Region