4 januari 2018

Hoe gaat het met de winnaars van de Maatschappelijke Impact Prijs?

Vluchtelingen vaker volwaardige masterstudenten dankzij InclUUsion

Student met aziatisch uiterlijk in een Nederlandse collegezaal

Binnenkort wordt bekend welke medewerker en welke student de Maatschappelijke Impact Prijs 2017 winnen. Hoe gaat het met de winnaars van vorig jaar? Met veel trots zien de medewerkers van InclUUsion dat “hun” vluchtelingstudenten instromen in masterprogramma's. En ook het winnende studenteninitiatief Taste before you Waste gaat als een speer.

Fahed uit Syrië, de allereerste deelnemer aan InclUUsion is bezig met de master Conservation and Restoration of Cultural Heritage in Amsterdam. Zonder InclUUsion was dit nooit gebeurd, daar is projectleider Elena Valbusa van overtuigd. “Hij verhoogde zijn niveau Engels van A2 naar C1 en volgde de vakken Museum Studies en Scheikunde aan het University College, waardoor hij nu met olieverfschilderijen aan de gang kan.”

InclUUsion studente uit Afrika praat met Nederandse collega
Foto: Myra Wippler

Typisch Nederlandse studievaardigheden

Er zijn meer succesvolle voorbeelden. Twee jonge vrouwen uit Syrië volgen momenteel masterprogramma's in Utrecht: Conflict Studies en Public International Law. Twee andere nieuwkomers studeren Corporate Finance en Pedagogiek. Zonder hun ervaringen uit InclUUsion waren zij daar nooit tot toegelaten, aldus Valbusa. “Ze bezitten wel de kennis, maar hebben soms moeite met de studievaardigheden die gevraagd worden in het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs. Ze volgden in hun thuisland vaak klassikaal academisch onderwijs met mondelinge examens. Hier leren ze beter Engels schrijven, academisch schrijven en verbeteren ze hun analytische vaardigheden. Ze leren samen te werken in werkgroepen met andere studenten. InclUUsion helpt hen om makkelijker vakken te halen. “Zonder de druk van tijd en geld kom je beter aan studeren toe,” aldus Valbusa. 

Zonder de druk van tijd en geld kom je beter aan studeren toe

De aanmeldingen bij InclUUsion laten zien wat er in de wereld aan de hand is. Zag je vorig jaar studenten uit Turkije, nu is de eerste aanmelding uit Venezuela binnen. Volgens Elena Valbusa is de verdeling ongeveer zo: veertig procent uit Syrië, veertig procent uit Afrikaanse landen en de rest uit andere brandhaarden in de wereld. InclUUsion kan er ook vaak voor zorgen dat vluchtelingen uit andere delen van Nederland via het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers een woonplek in Utrecht kunnen krijgen. Zo hoeven ze niet te pendelen om onderwijs te volgen.

Twee Afrikaanse InclUUsion studenten praten met Nederlandse collega's
Foto: Myra Wippler

De docent beslist

Dankzij het winnen van de Maatschappelijke Impact Prijs heeft Valbusa de bevindingen van InclUUsion kunnen presenteren op een conferentie in Sevilla van de European Association for International Education samen met collega’s van de Freie Universität Berlin en van de universiteit van Oslo. Duitsland en Noorwegen lopen voorop wat betreft het toegankelijk maken van hoger onderwijs voor vluchtelingen. “In Noorwegen is studeren voor “ongedocumenteerden” al veel makkelijker dan elders,” aldus Valbusa. “Er is daar een soort tijdelijk paspoort voor vluchtelingstudenten (door NOKUT bedacht), dat erkend wordt bij een groot aantal universiteiten.” Ze is ook trots op de InclUUsion aanpak, waarbij potentiële studenten puur op vaardigheden en kennis worden toegelaten tot vakken. De docent beslist of het kan, niet de papiermolen.
 

Winnaar categorie "student": gratis maaltijden

De andere winnaar van de Maatschappelijke Impact Prijs 2016 was rechtenstudent Francesca Ali, die in Utrecht één van de oprichters was van Taste before you Waste. Vrijwilligers halen bij winkels voedsel op, dat niet meer kan worden verkocht en zorgen dat daar maaltijden van worden gemaakt. Soms koken ze zelf, bijvoorbeeld in de Weggeefwinkel in de Amsterdamse Straatweg in Utrecht. Op andere plekken zijn ze meer leverancier. De eis voor “klanten” is dat je makkelijk kan aanschuiven bij de maaltijd en dat het gratis is. 
 

Een groep deelnemers aan Taste before you waste

In de Weggeefwinkel is sinds de zomer een wekelijks “community dinner”, waar allerlei mensen uit de buurt op afkomen, ook ouderen en kinderen. Het afgelopen jaar is Taste before you Waste ook groenten en fruit gaan leveren aan de Tussenvoorziening, een vluchtelingenopvang aan de Weerdsingel in Utrecht. “Zodra wij daar aanbellen, nemen de medewerkers ter plekke met alle liefde al ons voedsel over. Ze koken daar heerlijke gerechten, voor hele families. De lekkere geuren waaien je tegemoet en dat geeft ons weer nieuwe energie,” vertelt Francesca Ali. Waarschijnlijk komt er dit jaar nog een nieuwe samenwerking voor een gezamenlijke maaltijd, in een Utrechts café dat gerund wordt door vrijwilligers.

Een vrijwilliger van Taste before you waste met groenten op tafel
Een vrijwilliger van Taste before you Waste in Utrecht

Taste before you Waste is flink gegroeid, mede dankzij de Maatschappelijke Impact Prijs. Met het prijzengeld heeft Ali vooral praktische zaken gefinancierd. De keuken in de Weggeefwinkel moest vernieuwd, zowel qua fornuis als potten, pannen en bulk ingrediënten als olie. Twee bakfietsen zijn opgeknapt. Er kwam veel belangstelling voor Taste before you Waste, zowel van een tv-programma, als van onderzoekers van de Erasmus Universiteit. Inmiddels werken ook twee stagiaires mee aan het project, onder meer voor de marketing. In 2018 gaat het project verder en Francesca Ali blijft erbij betrokken. 

Hier kom je in 2018 InclUUsion studenten tegen:

7 april 2018: A Struggle for Peace, een conferentie van de Utrechtse Studentenvereniging voor Internationale Betrekkingen, waar InclUUsion studenten zullen spreken.
8 - 11 maart 2018: De Utrecht University Model United Nations, waar InclUUsion studenten meedoen met lobbyen en debatteren. 
 

Samenwerking Universiteit Utrecht en gemeente Utrecht voor werkprogramma vluchtelingen

Op woensdag 24 januari tekenen wethouder Kees Diepeveen en voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU) Anton Pijpers een overeenkomst voor een werkprogramma dat de participatie en integratie van vluchtelingen in Utrecht verbetert. De gemeente sluit aan bij het programma InclUUsion van de UU. Vluchtelingen kunnen via InclUUsion kosteloos cursussen volgen uit het reguliere cursusaanbod van de universiteit. Dit kan de opstap zijn naar een volledige opleiding, stage of werk.

Het afgelopen jaar hebben 199 vluchtelingstudenten met meer dan 30 nationaliteiten verschillende cursussen gevolgd. Vluchtelingstudenten maken zo kennis met hoger onderwijs en doen mee met projecten die integratie en participatie bevorderen, bijvoorbeeld met buddyprogramma’s en initiatieven voor (sociaal) ondernemen. Andere Nederlandse universiteiten volgen inmiddels de succesvolle aanpak van InclUUsion. InclUUsion vergroot het netwerk tussen vluchtelingen en studenten in Utrecht. De universiteit en gemeente willen activiteiten ook openstellen voor andere Utrechters. Zo wordt de impact van het project groter.

InclUUsion komt voort uit de wens van de UU om een sterke verbinding en wisselwerking te hebben met Utrecht en haar inwoners. Wethouder Kees Diepeveen: ‘We streven naar Utrecht als een stad voor iedereen, waar statushouders en inwoners samen leven en leren. InclUUsion sluit daar prachtig op aan.’

Meer weten over InclUUsion?
Projectleider
Universitaire Bestuursdienst
Recht, Economie, Bestuur en Organisatie
Adres
Janskerkhof 30A
3512BN Utrecht