Vliegenthart Scriptieprijs 2020 voor afstudeeronderzoek naar diversiteit in opera

Liselotte Podda, winnaar van de Vliegenthart Scriptieprijs 2020
Liselotte Podda

Tijdens een telefonische uitreiking op 29 april ontving Liselotte Podda (MA Musicology, 2020) de Vliegenthart Scriptieprijs voor haar masterscriptie ‘Negotiating a Sea of White: Whiteness and Diversity in Dutch Opera Practices’. Haar scriptie, die volgens de jury “uitblinkt in de voorbeeldige balans tussen theorie en praktijk”, werd gekozen uit 25 inzendingen. De Vliegenthart Scriptieprijs wordt elk jaar uitgereikt door het Utrechts Universiteitsfonds. De prijs bestaat uit een bedrag van 2.000 euro, dat de winnaar vrij mag besteden.

Het was een voorrecht om aan deze scriptie te mogen werken

Winnaar Liselotte Podda
Liselotte Podda
(MA Musicology, 2020), winnaar Vliegenthart Scriptieprijs 2020

Diversiteit bij de opera

In haar scriptie onderzoekt Podda hoe de diversiteits- en inclusiemaatregelen van De Nationale Opera (DNO) tussen 2017 en 2021 reflecteren op de witheid van de organisatie. Daarvoor onderzocht ze de programma, publiek, personeel, partners en positionering (de ‘5 P’s’) als gebieden waar de focus van DNO ligt. Met haar scriptie wil ze bijdragen aan het discours over witheid en institutioneel racisme binnen het operadomein en de Nederlandse samenleving, en kritische reflectie op de rol van diversiteits- en inclusiestrategieën binnen deze contexten benadrukken.

Deze scriptie combineert op een voorbeeldige manier cultuurtheorie, maatschappijkritiek en praktijkonderzoek

Jury Vliegenthart Scriptieprijs 2020

Nieuwe inzichten

Volgens het juryrapport combineert deze “mooi geschreven en helder gestructureerde scriptie [...] op een voorbeeldige manier cultuurtheorie, maatschappijkritiek en praktijkonderzoek naar beleid op het gebied van diversiteit en inclusie in de culturele sector.” Daarnaast is de jury van mening dat de scriptie een inzichtelijk voorbeeld geeft van de manier waarop kritische analyse van de culturele sector nieuwe inzichten kan bieden in urgente onderwerpen op het gebied van diversiteit en inclusie, en op de manieren waarop goedbedoelde strategieën negatieve neveneffecten kunnen veroorzaken. De winnaar was blij verrast met het winnen van de prijs. Volgens Podda was het "een voorrecht om aan deze scriptie te mogen werken." Ook is ze blij dat ze juist met dit onderwerp de prijs heeft gewonnen. 

Uitreiking

In coronatijd gaan uitreikingen anders dan anders. Juryvoorzitter prof. dr. Hans Vliegenthart belde Liselotte persoonlijk op en vertelde haar dat ze gewonnen had. Daarna kwam een van de collega's van het Utrechts Universiteitsfonds bij haar thuis langs met bloemen en een cheque. Hij trof een blije winnaar. Bekijk haar reactie hier: 

Vliegenthart Scriptieprijs

De Vliegenthart Scriptieprijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Utrechts Universiteitsfonds en heeft als doel het stimuleren van excellentie onder afstuderende studenten. De prijs wordt traditioneel uitgereikt tijdens de Universiteitsdag, de jaarlijkse ‘terugkomdag’ voor alumni van onze universiteit. Door corona kon deze dag dit jaar wederom niet doorgaan. Liselotte Podda werd telefonisch verrast door de jury, die haar toespraken met een prachtig laudatio. De prijs werd ingesteld in 2004, ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Hans Vliegenthart als voorzitter van het Utrechts Universiteitsfonds. De prijs wordt bij toerbeurt uitgereikt aan masterscripties in de disciplines Geesteswetenschappen, Life Sciences, Natural Sciences en Gammawetenschappen.

Jury

De ingezonden scripties worden beoordeeld door een jury, die wisselend van samenstelling is, maar onder vast voorzitterschap staat van prof. dr. J.F.G. Vliegenthart (emeritus hoogleraar Scheikunde). De jury van deze editie – in de discipline Geesteswetenschappen: prof. dr. Ton Hoenselaars (hoogleraar Early Modern English Literature), dr. Joas Wagemakers (Islam en Arabisch), dr. Laurien Crump-Gabreëls (Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen) en dr. Dan Hassler – Forest (Media- en Cultuurwetenschappen).