Viroloog Daniel Hurdiss ontvangt Beijerinck Premie

Viroloog Daniel Hurdiss heeft de Beijerinck Premie ontvangen. Hij onderzoekt de driedimensionale structuur van viruseiwitten: hoe virussen gastheercellen binnendringen, kapen en weer ontsnappen. Aan de premie is een bedrag van €25.000,- verbonden.

Hurdiss bracht met zijn team verschillende structuren van virussen en de interactie tussen virus-receptoren in kaart. Daarbij werd gebruik gemaakt van cryo-elektronenmicroscopie, een vriestechniek die het mogelijk maakt om biomoleculen op ongekend gedetailleerd niveau te bestuderen. Met deze kennis kunnen virusremmers worden verbeterd, doordat kleine moleculen en biologische geneesmiddelen in staat zijn om nieuwe doelwitten kunnen identificeren. Deze kennis wil hij vertalen naar nieuwe methoden om infecties te voorkomen of te behandelen. 

De drie kerngebieden van dit virologisch onderzoek richten zich op de structuur van virussen en receptoren, de vermenigvuldiging en samenstelling van virussen en het ontwikkelen van antivirale geneesmiddelen. 

Excellente wetenschapper en inspiratiebron
 
De jury noemt Hurdiss een excellente wetenschapper die in snel tempo een toppositie in het virologische onderzoeksveld verwerft, maar ook een inspiratiebron voor jonge onderzoekers. Hij deelt zijn werk via social media en bereikt daarmee een breed, internationaal publiek.

Hij is blij met de ontvangst van de premie: "I’m delighted to receive the 2023 Beijerinck Premium. This award will help me to achieve my goal of building an inclusive, world-leading structural virology research group that does science for the benefit of society.”

virus particles
Virusdeeltjes gebonden aan hun cellulaire receptor, gevisualiseerd met cryogene elektronenmicroscopie

Over de prijs

De Beijerinck Premie, ingesteld in 2002, erkent getalenteerde onderzoekers aan het begin van hun carrière die excellent virus-georiënteerd onderzoek verrichten en daarmee een voorbeeld zijn voor andere jonge virologen. De Beijerinck Premie wordt jaarlijks uitgereikt. De laureaat ontvangt een geldbedrag van € 25.000, te besteden aan virus-georiënteerd onderzoek.

Hurdiss is actief op deze platformen:

Research Gate
Google Scholar
Twitter