Virgo en LIGO zien nieuw soort zwart gat

Chris Van Den Broeck: "Deze is bijzonder"

Een astrofysische primeur voor zwaartekrachtsgolfdetectoren Virgo en LIGO. De detector in Italië en de twee detectoren in de VS hebben direct bewijs gevonden voor het bestaan van middelzware zwarte gaten in het heelal. Dat maken de onderzoeksteams op uit een ruimtetijdtrilling die op 21 mei 2019 werd opgevangen.

Vandaag publiceren de onderzoekers twee artikelen met analyses van het signaal dat GW190521 is genoemd. De ruimtetijdtrilling is volgens die analyses afkomstig van twee versmeltende zwarte gaten van naar schatting 66 en 85 keer de massa van de zon. Daarbij ontstond een nieuw zwart gat van circa 142 maal de massa van de zon.

Bijzonder

Natuurkundige prof. Chris Van Den Broeck (UU/Nikhef) is een van de wetenschappers die betrokken zijn bij het onderzoek. “Inmiddels hebben we al zo’n vijftig keer signalen van binaire zwarte gaten waargenomen, maar deze is bijzonder. Ten minste één van de twee zwarte gaten die samensmolten had zo’n grote massa dat het moeilijk in te zien is hoe hij zou kunnen zijn ontstaan door het ineenstorten van een gewone ster.”

Meer informatie
Persbericht Nikhef