7 juli 2015

Jonge onderzoekstalenten ontvangen Rubiconbeurs NWO

Vijf Utrechtse wetenschappers krijgen subsidie voor onderzoekservaring in buitenland

Vijf Utrechtse wetenschappers krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Rubiconbeurs. De pas gepromoveerde onderzoekers kunnen met deze subsidie onderzoekservaring opdoen aan internationaal vooraanstaande instituten in het buitenland.

De Utrechtse onderzoekers kunnen met hun beurs tot maximaal 24 maanden onderzoek doen in het buitenland. Deze ervaring is voor veel wetenschappers een belangrijk onderdeel van hun cv. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

In totaal heeft NWO in deze ronde 21 Rubiconbeuzen toegekend. Deze jonge wetenschappers ontvangen de beurs vooral vanwege de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel, de kwaliteit van hun wetenschappelijke werk en die van het gastinstituut.

De gehonoreerde voorstellen in Utrecht

Dating erosion and ground water flow on the roof of the world
Wentao Huang, Universiteit Utrecht → VS, University of Arizona (24 months)
Dit project richt zich op het dateren van de grootschalige remagnetizatie in het gesteente van Zuid-Tibet, waardoor de geologische geschiedenis van magmatische fluxen en erosieprocessen in de gebergtezone tussen India en Azië beter begrepen kan worden.

Wat maakt een blad complex?
Remco Mentink, Hubrecht Instituut → Duitsland, Max Planck Instituut (24 maanden)
Planten maken bladeren in alle denkbare vormen en maten. Zij moeten hiervoor heel lokaal in het blad de groeisnelheid of –richting van bladcellen in de tijd reguleren. In dit project wordt onderzocht hoe planten de vorming van vertakte bladeren sturen.

Van cellulair skelet tot links/rechts-asymmetrie
Teije Middelkoop, Hubrecht Instituut → Duitsland, Technical University Dresden (24 months)
Hoe ontstaat de links/rechts-asymmetrie van mensen en dieren? Deze vraag houdt ontwikkelingsbiologen al decennia lang bezig. De onderzoeker gaat de cellulaire oorsprong van links/rechts-asymmetrie onderzoeken door de dynamiek van het cytoskelet in detail te bestuderen.

Wormpjes in de strijd tegen neurodegeneratieve ziektes
Tessa Sinnige, Universiteit Utrecht → Groot-Brittannië, University of Cambridge (24 maanden)
In neurodegeneratieve ziektes treedt aggregatie van eiwitten in de hersenen op. Het wormpje Caenorhabditis elegans stelt de onderzoeker in staat om de moleculaire structuur van eiwitaggregaten in een levend organisme op te helderen en te ontdekken hoe ze schade aanrichten.

Gewelddadig gedrag in depressieve individuen
Rongqin Yu, Universiteit Utrecht → Groot-Brittannië, University of Oxford (24 maanden)
De prevalentie van geweld van depressieve personen tegen anderen en geweld tegen zichzelf is hetzelfde. Dit project ‘Ontrafeling van de relatie tussen depressie en geweld: de escalerende effecten van stressvolle levensgebeurtenissen en individuele kwetsbaarheden’ beoogt de rol van stressvolle levensgebeurtenissen en individuele kwetsbaarheden in de ontwikkeling van gewelddadig gedrag tegen anderen bij depressieve personen te onderzoeken.