Vijf andere Nederlandse universiteiten gaan Yoda gebruiken, de research data management service van de Universiteit Utrecht
Meer dan 8.500 Utrechtse onderzoekers en studenten maken al gebruik van Yoda, een research data management service die aan de Universiteit Utrecht ontwikkeld is. Vanaf nu gaan onderzoekers van vijf andere Nederlandse universiteiten hun research data ook beheren in Yoda. Op 23 maart 2023 ondertekenden Universiteit Leiden, TU Eindhoven, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen University, Erasmus Universiteit, Universiteit Utrecht en SURF de samenwerkingsovereenkomst.
Wat is Yoda?
Yoda stelt onderzoekers in staat om grote hoeveelheden onderzoeksgegevens veilig op te slaan, te delen, te publiceren en te bewaren tijdens alle fases van een onderzoeksproject. Check de website.
YOUth-onderzoek
Oorspronkelijk werd Yoda in 2015 voor het YOUth-onderzoek ontwikkeld. Dit is een grootschalig onderzoeksproject naar de ontwikkeling van kinderen. De data die de onderzoekers van het YOUth-project verzamelen, zijn omvangrijk en privacygevoelig. Denk aan video-opnames van ouders met hun baby, MRI-scans van kinderen en andere informatie die direct terug te voeren zijn op een persoon. Tegelijkertijd was er de wens om de data zo open en herbruikbaar mogelijk te publiceren. Om aan die vraag te voldoen, ontwikkelde de afdeling Research and Data Management Services van de Universiteit Utrecht Yoda: een geavanceerde digitale infrastructuur om de verschillende soorten data van YOUth te kunnen beveiligen, opslaan, structureren en delen.
Al snel bleek dat meer onderzoekers interesse hadden om Yoda te gaan gebruiken. Daarom werd Yoda als dienst doorontwikkeld voor alle onderzoekers verbonden aan de Universiteit Utrecht. Anno 2023 maken 10.200 onderzoekers en studenten gebruik van Yoda. Het gaat om 8.500 UU’ers en 1.700 externe partners. In totaal hebben zij op dit moment 3 petabyte (3.000.000 gigabyte) aan data opgeslagen in Yoda. Ter vergelijking: 1 petabyte staat gelijk aan de opslag van ongeveer 250 miljoen foto's gemaakt met een smartphone.
FAIR en open
Het FAIR maken van data en software is één van de vijf thema’s van het Open Science programma van de Universiteit Utrecht. FAIR staat voor Findable, Accessible, Interoperable and Reusable. Lazlo Westerhof, productmanager en hoofdontwikkelaar van Yoda: “Yoda ondersteunt onderzoeksteams met workflows om hun data FAIR en open beschikbaar te maken. Wil je bijvoorbeeld je data herbruikbaar maken voor anderen? In Yoda voeg je snel een licentie toe.”
Brede samenwerking
Vanaf nu gaan ook van onderzoekers van de Universiteit Leiden, TU Eindhoven, Vrije Universiteit Amsterdam, Wageningen University en de Erasmus Universiteit hun data beheren in Yoda. SURF zal de service en ondersteuning aan deze vijf instanties verzorgen. De samenwerking is bekrachtigd tijdens een feestelijke bijeenkomst op 23 maart in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.
Frank Heere, afdelingshoofd Research and Data Management Services: “Met deze samenwerking zetten we een belangrijke stap in de transitie richting open science en FAIR data. Samen met de partners ontwikkelen we Yoda verder. Door voort te bouwen op elkaars werk, kunnen we meer bereiken.”
Wil je meer weten over Yoda?
Kijk op de website van Yoda of neem contact op met RDM Support.