Vier het zomerfeest van Sint-Maarten komend jaar met ons mee
In de zomer van 2022, als de stad Utrecht haar 900-jarig bestaan viert, viert de Universiteit Utrecht het zomerfeest van stadspatroon Sint-Maarten. Een feest met middeleeuwse muziek, een tentoonstelling in de Domkerk, een publieksboek onder redactie van Sint-Maarten-kenner Els Rose, een symposium en een documentaire over deze bijzondere heilige. Wij duiken in de geschiedenis van de middeleeuwse stad en zoeken naar de betekenis van Sint-Maarten voor de inwoners van Utrecht, van toen en nu.
Vandaag, op 11 november om 11:11 uur, vond in de Universiteitsbibliotheek de aftrap plaats van dit bijzondere project.
Zomerfeest van Sint-Maarten
“Al sinds de vroegste middeleeuwen is Sint-Maarten de beschermheilige van Utrecht ”, vertelt Rose, “Het zomerfeest van Sint-Maarten werd vroeger uitbundig gevierd”. Vandaag de dag is het feest echter minder bekend dan de Sint-Maartenviering op 11 november. “Met een divers en interactief programma, geconcentreerd op 3 en 4 juli 2022, maar uitlopend in de zomermaanden juni, juli en augustus werpen we nieuw licht op Utrechts oude en altijd weer verrassend jonge stadspatroon, Sint-Maarten.”

De stadspatroon als inspiratiebron
“Vanuit mijn NWO VICI-project over burgerschapsdiscoursen in de vroege Middeleeuwen gaan zes stagiairs en ik, samen met de afdeling Bijzondere Collecties van de UB, een groep muziekwetenschappers en zangers van het Gregoriaans Koor Utrecht, komend jaar onderzoeken wat Sint-Maarten als stadspatroon voor de inwoners van Utrecht anno nu betekent. Hoe kan de symbolische figuur van een middeleeuwse heilige mensen in deze tijd nog inspireren? Dat gaan we komend jaar ontdekken.”
De festiviteiten concentreren zich op en rondom het Domplein.