Vidi voor Amy Nivette: onderzoek naar vertrouwen in politie

Sociologe Amy Nivette heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Vidi-subsidie toegekend gekregen. Met de maximaal 800.000 euro die zij ontvangt, krijgt Nivette de mogelijkheid om een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.

Amy NIvette
Amy Nivette

Nivette krijgt de subsidie voor haar onderzoeksproject waarin ze zich toelegt op de legitimiteit van politie, en hoe deze legitimiteit door verschillende ervaringen met de politie voor het publiek kan veranderen. Nivette: “Ik wil achterhalen of de wijze waarop mensen tegen de politie aankijken kan veranderen als ze eenmalig contact met de politie hebben. Ook vraag ik me af welk effect sociale media hebben op het vertrouwen in de politie. Kan een tweet bijvoorbeeld het vertrouwen in de politie schaden? En heeft dit invloed op iemands crimineel gedrag?” Met haar onderzoeksproject introduceert Nivette tevens een nieuwe methode om contact met de politie te meten, en hoe deze ervaringen individuele meningen en crimineel gedrag beïnvloeden.

503 aanvragen, 81 toekenningen

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die sinds hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek verrichten. Wetenschappers die in aanmerking komen voor deze financiering behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Naast Nivette diende nog 502 andere onderzoekers een aanvraag in. NWO honoreerde er 81. Deze ronde levert de Universiteit Utrecht als geheel tien Vidi-laureaten op.