VIDI-onderzoek Robin Ohm richt zich op immuunsysteem paddenstoelen

Grootschalige paddenstoelenproductie kan wereld van voedsel voorzien

Robin Ohm

Grotere productie van eetbare paddenstoelen kan de wereld van hoogwaardig voedsel voorzien. Daarvoor is betere resistentie nodig. NWO kent in 2019 een VIDI-beurs toe aan Robin Ohm om te ontdekken hoe paddenstoelen zich verdedigen tegen ziekteverwekkers. Ohm wil antwoord op de vraag: “Hoe werkt het immuunsysteem van meercellige schimmels met een heel netwerk onder de grond?”

Duurzame toepassing

De toepassing van zijn onderzoek, zo vertelt Ohm, draagt bij aan duurzame voedselindustrie. “Paddenstoelen groeien prima op goedkoop laagwaardig materiaal. Dat maakt ze erg interessant voor de voedselindustrie. Helaas zorgen ziekteverwekkers zoals andere schimmels of bacteriën vaak voor besmetting en verdwijnen de oogst en de winstmarge als sneeuw voor de zon. Door meer inzicht in het immuunsysteem van paddenstoelen kunnen we zorgen dat paddenstoelen in de toekomst minder gevoelig zijn voor ziekteverwekkers.”

Paddenstoelen groeien prima op goedkoop laagwaardig materiaal. Dat maakt ze erg interessant voor de voedselindustrie.

Multidisciplinair onderzoek

Om meer inzicht te krijgen in het immuunsysteem van paddenstoelen werkt Ohm met een modelsysteem: Schizophyllum commune. “Dit is een soort schimmel waarmee je in het lab goede resultaten kan boeken. Een paddenstoel bevat zo’n 15.000 genen, die kunnen we niet allemaal in detail bestuderen. Daarom is zowel biologische als bioinformatica-kennis nodig. Als bioloog gebruik ik moderne laboratoriumtechnieken om te zien welke genen meer ‘aan’ staan in zieke paddenstoelen, zowel in ons modelsysteem als in commercieel interessante soorten. Vermoedelijk is dat type genen belangrijk voor de afweer tegen ziektes. Als we dat weten, zetten we onze bioinformatica-kennis in om het aantal kandidaatgenen nog verder terug te brengen. Hiervoor kijken we welke genen ook aanwezig zijn in andere soorten paddenstoelen. Vervolgens gaan we weer het laboratorium in om het werkelijke effect van de interactie tussen de aanwezige genen te onderzoeken.”

Fungal Genomics

De technieken die Ohm binnen zijn ERC-project heeft ontwikkeld, zijn essentieel voor het nieuwe VIDI-project. Ohm ontvangt een VIDI-beurs van 800.000 euro, waardoor hij twee aio’s kan aanstellen in zijn onderzoeksteam Fungal Genomics.