Vici’s voor Engelhard en Orobio de Castro

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan twee onderzoekers van de faculteit Sociale Wetenschappen een Vici-beurs toegekend. Zowel klinisch psycholoog Iris Engelhard als ontwikkelingspsycholoog Bram Orobio de Castro ontvangt anderhalf miljoen euro. Met deze subsidie kunnen de onderzoekers in vijf jaar tijd de eigen onderzoeksgroep uitbouwen.

NWO meldt dat er in totaal 32 Nederlandse toponderzoekers een Vici hebben verworven. Vijf van hen zijn onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. De Vici-subsidie van NWO is bestemd voor zeer ervaren onderzoekers die een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De wetenschappers behoren tot de top van hun onderzoeksveld. Daarnaast hebben ze bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden.

Engelhard: neutraliseren van angstgeheugen

Engelhards gehonoreerde onderzoeksvoorstel luidt ‘Angst de baas met verbeterde methode’. De Utrechtse psychologe: “Cognitieve gedragstherapie is weliswaar effectief, maar verre van optimaal, omdat de angst vaak in een later stadium terugkeert.” Ze onderzoekt of een nieuwe psychologische behandeling, gericht op het neutraliseren van het angstgeheugen, tot betere resultaten leidt.

Orobio de Castro: agressief gedrag

Met zijn onderzoeksproject ‘Woede, Wraak of Leedvermaak: Met Virtual Reality Ontdekken en Beïnvloeden van Processen achter Agressief Gedrag van Kinderen’ wil Bram Orobio de Castro agressief gedrag effectiever behandelen. De ontwikkelingspsycholoog benadrukt dat agressieve gedragsproblemen schadelijk zijn voor kinderen en hun omgeving. “Om agressie te behandelen zijn vooral emotionele processen die direct aan een agressieve gedraging vooraf gaan belangrijk. In dit onderzoeksproject worden deze processen bij kinderen met gedragsproblemen achterhaald en beïnvloed in een virtual reality omgeving.”

Veni, Vidi, Vici

De Vici-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pas gepromoveerden) en de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs). De Vernieuwingsimpuls richt zich op onderzoekers die uitdagend en grensverleggend onderzoek willen doen.

Meer informatie
Persvoorlichting faculteit Sociale Wetenschappen, 030-253 4027, r.a.b.vanveen@uu.nl