Vici-beurs voor familiesocioloog Anne-Rigt Poortman

Dr. Anne-Rigt Poortman ontvangt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 1,5 miljoen euro. Hiermee gaat ze de komende vijf jaar onderzoek doen naar de gevolgen van de opkomst van co-ouderschap en nieuwe relatievormen voor kinderen en ouders.

Vernieuwende onderzoekslijn

Een Vici is één van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. Behalve Poortman ontvangen nog 31 andere gevorderde onderzoekers ieder een beurs, waaronder de Utrechtse theoretisch natuurkundige Rembert Duine. Met deze Vici-beurs kunnen ze de komende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen.

Onderzoek 'Gezinsrelaties na scheiding'

Co-ouderschap

‘Gezinsdiversiteit na scheiding en uitkomsten voor kinderen en ouders’, heet het project van universitair hoofddocent Anne-Rigt Poortman. Door de opkomst van co-ouderschap en nieuwe relatievormen, is de diversiteit onder gescheiden gezinnen toegenomen. Met dit project onderzoekt Poortman, gespecialiseerd in familiesociologie, of de verschillen en overeenkomsten tussen kinderen en ouders binnen de variëteit aan gezinstypes waarin zij zich bevinden.

Onderzoeksthema Jeugd

Wil je maatschappelijke problemen aanpakken, dan kun je het beste beginnen bij kinderen. Het Utrechtse onderzoeksthema Dynamics of Youth investeert in een veerkrachtige jeugd. Wetenschappers uit alle vakgebieden werken samen om kinderontwikkeling beter te leren begrijpen. Hoe helpen we kinderen en jongeren groeien en bloeien in onze snel veranderende samenleving?

Wat weet de wetenschap over echtscheiding?