12 mei 2017

Verslag internationale conferentie 'Information & power in history'

Op 16 en 17 maart vond de internationale conferentie 'Information & power in history' plaats, georganiseerd door dr. Joris Gijsenbergh (Politieke geschiedenis) van de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Huygens ING en de Radboud Universiteit. Historici.nl publiceerde een verslag van dit inspirerende congres.

De menselijke factor

Twee dagen lang verzamelden veertig historici uit onder andere Delhi, Illinois, Tel Aviv, Moskou en Nederland zich in de VU-toren in Amsterdam. Keynotespreker Toni Weller pleitte voor het onderkennen van de mens als ultiem onberekenbare, maar alomtegenwoordige factor in de geschiedenis van informatie. Te lang stonden volgens haar historici van informatie stil bij de laatste technologische ontwikkelingen, "terwijl de mens historische informatieprocessen evengoed beïnvloedde".

Emotional turn

De andere keynotespreker, de Amerikaanse Ann Stoler, verfijnde in haar keynote deze oproep voor de menselijke maat in het historisch onderzoek naar informatie: "Onderschat niet in welke mate emoties een rol speelden in informatiesystemen", zei Stoler. Ze gaf een doorwrocht pleidooi voor de emotional turn in de archieven. Daarnaast waren er paneldiscussies waarin historici discussieerden over onder andere de vraag in hoeverre de invloed van informatie reikt, hoe de mens een kwaadwillende overheid kan ondermijnen en de gevolgen van gebrekkige geheimhouding in onder meer diplomatieke postzendingen.