7 juli 2017

Universiteit Utrecht ontwikkelt cursus onderzoeksvaardigheden

Vernieuwde Taalunie Docentencursussen NVT en Neerlandistiek van start

© iStockphoto.com/skynesher

Docenten Nederlands die buiten ons taalgebied actief zijn kunnen in juli 2017 weer alle nieuwe ontwikkelingen, inzichten en methodes op het vlak van onderwijs Nederlands als Vreemde Taal leren kennen. Het is voor het eerst dat er tijdens de  nascholingcursussen van de Taalunie specifiek aandacht zal zijn voor de band tussen de onderwijspraktijk en onderzoek. De nieuwe docentencursus NVT en Neerlandistiek: onderzoek en didactiek is ontwikkeld aan de Universiteit Utrecht.

Internationale positionering van het Nederlands

In Utrecht ligt de focus stevig op de internationale positie van de Nederlandse taal en cultuur. ‘Aan de Universiteit Utrecht zetten we al een poos in op een internationale positionering van het Nederlands, onder meer met een nieuwe master neerlandistiek die het Nederlands in zijn internationale context bestudeert. We werken hier trouwens ook nauw samen met de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek. De zomercursus past uiteraard volledig in die optiek' , aldus cursusleider Bart Besamusca.

Als je het Nederlands onder een stolp bestudeert, maak je het misschien kwetsbaar.
Prof. dr. Bart Besamusca. Foto Ed van Rijswijk

Amsterdam, Utrecht en Leuven

De cursussen worden georganiseerd en inhoudelijk samengesteld door cursusleiders verbonden aan de Universiteit van Utrecht (de afdeling Nederlands en het Expertisecentrum Literair Vertalen), de Universiteit van Amsterdam (Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies) en de KU Leuven (Centrum voor Taal en Onderwijs).

Bron: Nederlandse Taalunie, 6 juli 2017.