27 februari 2017

Verkiezingen 2017: wat zeggen partijen over aanbesteden?

Wat zeggen politieke partijen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen over het onderwerp 'aanbestedingen'?

De verkiezingsprogramma’s van de grootste partijen zijn geanalyseerd door Willem Janssen (aio bij het Public Procurement Research Centre (samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente) en Laura de Vries (masterstudent Onderneming & Recht). Zij hebben een overzicht gemaakt van de standpunten en voorstellen van de partijen met betrekking tot aanbestedingen.

Observaties

Enkele observaties die zij doen:

• de instrumentele rol van aanbestedingen (bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid, innovatie en sociaal beleid) speelt een belangrijke rol bij veel partijen;
  • voor de meeste voorstellen zijn geen wijzigingen van het aanbestedingsrecht nodig, alleen aanpassing van beleid;
  • er is veel aandacht voor het MKB, ZZP-ers en start-ups als inschrijvende partijen.

Janssen en De Vries beschrijven ook twee thema’s uit de verkiezingsprogramma’s die van invloed kunnen zijn op aanbestedingen in de toekomst: de 'rights to challenge' en de relatie tussen markt en overheid.

Lees het volledige artikel op het blog van RENFORCE (het Utrechtse Centrum voor Gedeelde Regulering en Handhaving in Europa).