Vegetarische voeding voor hond en kat. Kan dat?
Tijdschrift voor Diergeneeskunde
Huisdiereigenaren kiezen er soms voor om ook hun hond of kat vegetarische of veganistische voeding te geven. Maar kan dat wel?
"In de praktijk krijg ik hier toch zeker zo'n twee tot drie keer in de week een vraag over", zegt Ronald Corbee, specialist Klinische Voeding van Gezelschapsdieren. "Vaak willen eigenaren een huisdier geen vlees voeren vanuit idealisme of soms vanwege een voedselovergevoeligheid."
Kat is een obligate carnivoor
Eigenaren denken nog wel eens ten onrechte dat honden en katten dezelfde behoefte hebben. Het zijn echter twee totaal verschillende diersoorten. De kat is een obligate carnivoor, die niet zonder voedingsstoffen van dierlijke oorsprong kan. "Katten hebben meer eiwitten en aminozuren nodig dan honden, omdat hun lichaam die snel afbreekt. Ze zijn daarom gevoelig voor deficienties," vertelt Corbee. Taurine is een essentieel aminozuur voor de kat dat alleen voorkomt in dierlijke producten. Honden kunnen het zelf maken. Taurinedeficientie kan leiden tot
blindheid en hartfalen. Een ander probleem dat bij katten kan optreden is een tekort aan arachidonzuur. Honden hebben de mogelijkheid om via linoleenzuur arachidonzuur aan te maken. Katten kunnen dit niet in voldoende mate. Essentiele vetzuren zoals arachidonzuur ondersteunen de aanmaak van voortplantingshormonen en spelen een belangrijke rol bij de gezondheid van onder andere huid en vacht. Naast tekorten aan essentiele aminozuren en vetzuren, kunnen ook vitaminetekorten optreden. Vitamine A is belangrijk bij celgroei en herstel. Een
tekort hieraan heeft een negatieve invloed op groei en het zenuwstelsel, met aantasting van de slijmvliezen. "De meeste zoogdieren kunnen zelf vitamine A maken uit caroteen," legt Corbee uit. "Bij de kat worden vitamines niet of maar in kleine mate door het lichaam zelf aangemaakt." De kat heeft dus voorgevormd vitamine A (retinal) nodig. Dit zit onder andere in lever, eieren, roomboter, hersenen en vette vis. Katten kunnen ook teveel vitamine A binnenkrijgen en dat veroorzaakt exostosen van de halswervels. Supplementen worden daarom afgeraden. De kat heeft daarnaast ook voldoende vitamine 812 nodig, dat van nature in vlees zit. Tekorten aan vitamine B12 leiden tot een verminderde darmfunctie. Daarnaast is vitamine B12 belangrijk voor het zenuwstelsel en de afweer. Dit zijn een paar voorbeelden van mogelijke tekorten. "Het kan lang duren voordat problemen optreden," vertelt Corbee. "Bij katten kan een taurinedeficient dieet bijvoorbeeld pas na zes of zeven jaar voor het eerst klachten geven. Mogelijk vangen katten buiten nog wel eens een vogeltje of iets dergelijks, waarmee ze de tekorten compenseren."
Het volledige artikel is verschenen in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde, april 2018.