Veel media-aandacht voor succesvolle lesmethode Tekster

Tekster - lesmethode voor schrijfvaardigheid basisschoolleerlingen

Het promotieonderzoek van Renske Bouwer en Monica Koster, dat resulteerde in de lesmethode Tekster waarmee basisschoolleerlingen beter leren schrijven, kreeg volop aandacht in de landelijke en regionale media. Bouwer en Koster promoveerden samen op 2 september.

Met de methode die zij ontwikkelden leren kinderen om eerst hun gedachten te ordenen voordat ze gaan schrijven. Ook geven ze elkaar feedback en leren ze evalueren en reviseren. Ook speciale scholing voor docenten maakt deel uit van Tekster. Uit een groot experiment dat Koster en Bouwer als onderdeel van hun promotieonderzoek uitvoerden, blijkt dat de schrijfprestaties van de leerlingen die met Tekster werkten na 4 maanden met maar liefst 1,5 leerjaar vooruit waren gegaan.

Media-aandacht

Koster was op 24 augustus te horen in Spitsuur bij BNR Nieuwsradio en op 27 augustus bij De Taalstaat (NPO radio 1). Op 30 augustus haalde Tekster de voorpagina van het Algemeen Dagblad, waarna er ook interviews en berichten volgden in onder meer het NOS radio 1 journaal, NRC.next, Metro, BN/De Stem, De Stentor, Dagblad van het Noorden, Reformatorisch Dagblad, Nederlands Dagblad, Linda magazine, de Algemene Onderwijsbond, bij Giel Beelen op 3FM, Q-Music, Radio Oost, Radio Drenthe.

Op 30 augustus wijdde het tv-programma Editie NL (RTL 4) ook een item aan het onderzoek, waarbij Renske Bouwer aan het woord kwam en rapper Diggy Dex schrijftips gaf aan kinderen. NRC Handelsblad publiceerde op 6 september een groot artikel over de gebrekkige schrijfvaardigheid van studenten. In een kadertekstje wordt hier ook aandacht besteed aan Tekster, met een kort interview met Renske Bouwer. "Goed schrijven overstijgt foutloos schrijven", stelt zij: het gaat er niet alleen om dat je spellingsfouten vermijdt, maar bovenal dat je het doel van de tekst helder voor ogen hebt.

Monica Koster werd op 4 september geïnterviewd in het radioprogramma Thank God it's Sunday (NPO Radio 2) voor het item 'De hoopvolle 100' (item begint bij 25:09). Op 8 september kwam ze uitgebreid aan het woord in het radioprogramma StudioCentraal van de Reformatorische Omroep.

Bouwer en Koster zijn de afgelopen dagen ook overstelpt met verzoeken van scholen die interesse hebben in de methode Tekster.

Meer informatie
www.tekster.nl