Van Incluusion Traineeship naar betaalde baan

Vluchtelingen doen werkervaring op bij UU

De nieuwe trainees van 2023
Een paar van de nieuwe trainees van 2023, met projectleider Lina Senen (linksvoor) en projectmanager Ragna Senf (linksmidden)

Negen statushouders rondden in 2022 hun Incluusion traineeship af. Acht van de trainees vonden vervolgens een baan binnen of buiten de universiteit. Een prachtig resultaat, want volgens het Centraal Bureau voor Statistiek is ongeveer 60 procent van alle statushouders na vijf jaar nog steeds werkloos.

Incluusion biedt sinds 2021 een traineeship-programma aan voor statushouders zonder baan. Het traineeship duurt 6 tot 8 maanden en geeft statushouders de mogelijkheid om relevante werkervaring op te doen in Nederland, zichzelf professioneel te ontwikkelen en hun Nederlands te verbeteren. Het traineeship is bedoeld als springplank naar een betaalde baan, zowel binnen als buiten de UU.

Taal is niet alles
Het vinden van een baan blijkt lastig voor statushouders, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Buitenlandse diploma’s, een taalbarrière en een (schijnbaar onverklaarbaar) gat in het cv zijn redenen waarom statushouders geen werk kunnen vinden. Trainee Darin vertelt: “Ik dacht dat als ik de taalbarrière zou doorbreken ik de baan kon krijgen die ik ambieer. Om eerlijk te zijn, taal is de toegang tot dit land, maar het is niet alles.” Het blijkt minstens zo belangrijk om een professioneel netwerk te hebben en om relevante werkervaring op te doen in Nederland.

Het traineeship programma heeft daarom ook als doel om het netwerk van de trainees te verbreden. Meer dan de helft van de trainees die in 2022 hun traineeship afrondden, vonden een baan via het netwerk van collega’s of via Incluusion. Het noemen van de opgedane werkervaring bij de Universiteit Utrecht helpt volgens trainees bij toekomstige sollicitaties.

De Incluusion trainees van 2022 waren o.a. geplaatst bij de Universiteitsbibliotheek, het University College Utrecht en HR.

Draagvlak binnen de UU
Het traineeship-programma is verder ontwikkeld aan de hand van feedback van de voormalige trainees en hun begeleiders. Zo hebben de nieuwe trainees van 2023 een gezamenlijke onboarding gehad en organiseert Incluusion gedurende het jaar themabijeenkomsten, om de verbinding tussen de trainees te versterken.

“Het is ontzettend waardevol als de trainees hun ervaringen binnen de UU met elkaar kunnen delen,” vertelt Lina Senen, projectleider Traineeships. Senen vervolgt: “Voor de meeste trainees is dit hun eerste kennismaking met de Nederlandse werkcultuur. Alles is nieuw, en het helpt om de uitdagingen én hoogtepunten met elkaar te bespreken.”

Voor 2023 zijn alweer 10 nieuwe trainees geplaatst. De nieuwe trainees gaan wederom aan de slag op diverse afdelingen en faculteiten van de universiteit. Senen somt ze zo op: “SO&O, de Botanische Tuinen, Geowetenschappen, ITS, Bètawetenschappen, Geesteswetenschappen, FSW. Volgens mij hebben we ondertussen op bijna elke faculteit wel een keer een trainee geplaatst!”

Meer weten over het programma of zelf een trainee plaatsen?
Mail naar incluusion-traineeship@uu.nl.