Vacature onderzoeker Future of Work Open Overheid

Wil jij met onderzoek op het snijvlak van bestuurs- en organisatiewetenschappen, sociologie en informatica impact maken bij de Nederlandse overheid? Misschien is de promovendus positie Future of Work: Informatiesystemen voor een Open Overheid dan wel iets voor jou! Deze functie wordt gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en je doet onderzoek binnen verschillende directies van het Ministerie van IenW. De kandidaat werkt samen met collega’s van de Future of Work hub van de Universiteit Utrecht. Reageer voor 19 augustus.

In toenemende mate wordt van overheden verwacht dat ze open en transparant zijn. Denk bijvoorbeeld aan de toeslagenaffaire. Hoewel ministeries hierop willen inspelen, blijkt dit een complexe uitdaging door de enorme stroom van documenten. Overheden maken vaak gebruik van een Document Management Systeem (DMS) om communicatie en besluitvorming centraal te kunnen documenteren. Voorwaarde is wel dat het systeem door gebruikers wordt ‘gevuld’ met relevante documenten.

Niet alleen techniek, maar ook gedragsverandering

Op dit moment worden lang niet alle relevante documenten opgeslagen in de huidige DMSen. Het blijkt dat het invoeren van een nieuw DMS niet alleen technische implementatie vergt, maar bovenal gedragsverandering. In het onderzoek zullen 'business process mining'-technieken gecombineerd worden met sociaalwetenschappelijke methoden. Op basis van de metingen worden gerichte interventies ontworpen om het gebruik van het DMS te stimuleren. Samen met belanghebbenden binnen het ministerie worden de interventies geïmplementeerd en geëvalueerd.

Meer weten of direct solliciteren? Ga naar de vacature op UU.nl
De aanmelddeadline is 19 augustus!

Naar de vacature