UYA-lid Dorothea Gädeke ontvangt een Vidi-beurs van 800,000 euro

Vijftien Utrechtse onderzoekers krijgen dit jaar een Vidi-beurs van 800.000 euro van NWO. De laureaten gaan het geld gebruiken om de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn op te zetten. De Vidi’s zijn bedoeld voor ervaren onderzoekers die na hun promotie al een paar jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Utrecht Young Academy lid Dorothea Gädeke is één van de ontvangers van de beurs.

Dr. Dorothea Gädeke (foto: Ed van Rijswijk)

De laureaten gaan met het geldbedrag onder andere onderzoeken hoe interacties tussen planten klimaatverandering kunnen inperken, en hoe briefverkeer in de middeleeuwen werkte. Acht van de laureaten doen onderzoek aan de faculteit Bètawetenschappen, twee bij de faculteit Geesteswetenschappen, twee bij de faculteit Sociale Wetenschappen, een bij het UMC Utrecht, een bij de Faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie en een bij het Hubrecht Instituut.

Kunnen we begrijpen wat vrijheid is, zonder onvrijheid te hebben ervaren?

Dr. Dorothea Gädeke. Foto: Ed van Rijswijk
Dr. Dorothea Gädeke
Faculteit Geesteswetenschappen

Het onderzoeksproject van Dorothea is getiteld Theorizing Freedom From Below. Theorieën over vrijheid gaan vaak over wat het betekent om vrij te zijn. Maar kunnen we begrijpen wat vrijheid is, zonder onvrijheid te hebben ervaren? Haar project onderzoekt hoe ons idee van vrijheid verandert wanneer we het bekijken door de ogen van mensen die moesten strijden om vrij te worden.