UU-duo genomineerd voor Huibregtsenprijs

Rens van de Schoot, hoogleraar Samenwerkingsmethoden in AI en Data Science, en Jonathan de Bruin (FAIR Data and Software-expert van het Open Science Office) zijn als duo genomineerd voor de prestigieuze Huibregtsenprijs. Deze prijs is bestemd voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat overtuigend zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. Het project van Van de Schoot en De Bruin dat meedingt naar de Huibregtsenprijs is getiteld: ASReview: Samenwerken met AI.

Met hun project bieden de Utrechtse onderzoekers een compleet pakket voor de revolutie die gaande is in de wereld van systematische informatieverwerking. Van de Schoot: “Wij staan voor betrouwbare AI-toepassingen. Met ASReview zoeken we onder meer uit welk model het meest geschikt is voor een specifieke taak. We ontwikkelen software die wordt ingezet om, op basis van relevantie, razendsnel grote hoeveelheden tekst te ordenen. In ons AI-lab gebruiken we deze software om overzichten te maken van tienduizenden artikelen rondom thema’s als PTSS, mental urban health en individuele gezondheid.”

Betrouwbare informatie

De jury van de Huibregtsenprijs roemt de slimme mogelijkheden van het project voor onderzoek op allerlei gebieden. Ook is de jury te spreken over de maatschappelijke impact. “Het helpt bijvoorbeeld beleidsmakers om effecten van bepaalde maatregelen na te gaan en medisch specialisten en farmaceuten om nieuwe medische richtlijnen te formuleren. Ook het brede publiek kan makkelijker een compleet beeld van betrouwbare informatie over een bepaald onderwerp krijgen.” Met ASReview slagen Van der Schoot en De Bruin er volgens de jury in het vertrouwen in wetenschappelijke data en in AI een boost te geven.

Ineens kreeg ik een belletje: een onbekend nummer.

Iets met een kind ofzo

Van de Schoot vernam het nieuws van de nominatie op een moment dat hij op moest om te spreken op een ASReview-symposium. “We hadden een symposium georganiseerd voor experts die zich met medische richtlijnen bezighouden, mensen van onder meer het RIVM en het Trimbos-instituut. Met hen kijken we hoe AI kan worden ingepast bij het maken van medische richtlijnen. Ineens kreeg ik een belletje: een onbekend nummer. Ik twijfelde even, maar pakte toch op: voor hetzelfde geld is er iets met een kind ofzo. Weet jij veel.”

Enorme eer

De Utrechtse hoogleraar verstond degene aan de telefoon niet goed. “Ik stond in het Academiegebouw: daar galmt het ontzettend. En ik was met mijn hoofd natuurlijk bij de start van ons symposium. Ik dacht almaar: wie heb ik nou aan de lijn?” Pas na enige tijd werd het Van de Schoot duidelijk dat hij sprak met de jurysecretaris van de Huibregtsenprijs. “Ja, natuurlijk was ik enorm blij toen ik begreep dat we genomineerd zijn voor deze prestigieuze prijs! Het is een enorme eer voor ons hele ASReview-team.”

De Huibregtsenprijs

Jaarlijks worden minimaal vier en maximaal zes projecten genomineerd, waarvan er uiteindelijk één wordt bekroond met de Huibregtsenprijs. Op de Avond van Wetenschap & Maatschappij, 7 oktober 2024 in de Pieterskerk te Leiden, maakt juryvoorzitter Marileen Dogterom (president KNAW) bekend wie de winnaar is. De Huibregtsenprijs bestaat uit een sculptuur, ‘De Denker’, van beeldend kunstenaar Wil van der Laan, een geldbedrag van € 25.000, geoormerkt voor onderzoeksactiviteiten, en een workshop, aangeboden door het Lorentz Center in Leiden.