Utrechtse wetenschappers in serie ‘De Gouden Eeuw’

www.rijksmuseum.nl
Beeld: www.rijkmuseum.nl

In de succesvolle 13-delige documentaireserie ‘De Gouden Eeuw’ (NTR/VPRO) komen diverse Utrechtse geesteswetenschappers aan het woord als deskundigen.

In de aflevering Land in zicht legt prof. dr. Louis Grijp (hoogleraar Nederlandse liedcultuur) uit waar het Wilhelmus eigenlijk over gaat en hoe dit lied functioneerde als een vlag waar de troepen zich achter schaarden.

In de aflevering Een wereldonderneming stelt economisch historicus dr. Oscar Gelderblom het gangbare beeld van de rijke VOC bij: de eerste 10 jaar verdienden de VOC-aandeelhouders vrijwel niets, omdat al het geld nodig was voor investeringen in schepen en forten en dergelijke. Pas vanaf 1633 gingen de dividend-uitkeringen flink omhoog; daar hadden de aandeelhouders dus zo'n 30 jaar op moeten wachten.

In de aflevering Moderne manieren spreekt presentator Hans Goedkoop uitvoerig met economisch historicus prof. dr. Maarten Prak, die ook wetenschappelijk adviseur van de serie is. Prak vertelt onder meer over de nieuwe rijken van de Gouden Eeuw - vooral kooplieden en regenten -, hoe zij met hun nieuwe status omgingen (wel rijk, maar niet van adel) en aan welke 'hebbedingen' zij hun geld zoal spendeerden: bijvoorbeeld aan zijden jurken en schilderijen. Ook gaat hij in op de macht van Amsterdam in de Staten van Holland. De burgemeesters van Amsterdam waren volgens Prak "de ongekroonde koningen van Nederland".