5 september 2015

Utrechtse taalwetenschappers winnen prijzen van Maatschappij der Nederlandse Letterkunde

 

Vanaf het academische jaar 2014-2015 reikt de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde jaarlijks drie prijzen uit voor de beste masterscriptie, het beste academische artikel en de beste dissertatie. Dit jaar zijn Utrechtse taalwetenschappers (Utrecht Institute of Linguistics OTS) in de prijzen gevallen voor het beste artikel én de beste dissertatie.

Beste artikel: Anne-France Pinget, Marjolein Rotteveel en Hans Van de Velde

Dr. Anne-France Pinget (die op 4 september promoveerde), alumna Marjolein Rotteveel en dr. Hans Van de Velde ontvangen de prijs voor beste artikel voor hun studie ‘Standaardnederlands met een accent. Herkenning en evaluatie van regionaal gekleurd Standaardnederlands in Nederland’, die is verschenen in Nederlandse taalkunde (vol. 19, nr. 1, mei 2014, pag. 3-45).

De uitspraak van Standaardnederlands wordt doorgaans verondersteld accentloos te zijn. Uit experimenten van de auteurs van dit artikel blijkt dat Nederlanders goed in staat zijn om aan iemands uitspraak van het Standaardnederlands te horen uit welke streek deze persoon komt. De uitspraak van mensen uit de Randstad wordt als ‘standaard’ gekarakteriseerd. Deze uitspraak wordt vooral in het zuiden van het land niet zo positief gewaardeerd; de sprekers daar zijn positiever over de uitspraak met een zuidelijk accent.

Beste dissertatie: Koen Sebregts

De prijs voor beste dissertatie gaat naar dr. Koen Sebregts, voor zijn proefschrift The Sociophonetics and Phonology of Dutch r (2014). Daarin beschrijft hij de vele manieren waarop de r wordt uitgesproken in de grote steden van Nederland en Vlaanderen: wie gebruikt welke r? Ook onderzocht hij waar al die r-variaties vandaan komen en of veranderingen in de r-uitspraak te voorspellen zijn. Er blijken niet alleen grote verschillen tussen sprekers uit verschillende steden en tussen ouderen en jongeren, maar ook tussen mannen en vrouwen.

Taalkunde en letterkunde

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde kent haar ‘academische jaarprijzen’ het ene jaar toe op het gebied van de Nederlandse taalkunde en het volgende jaar op het gebied van letterkunde. Dit jaar, de eerste keer dat de prijzen werden uitgereikt, was het de beurt aan de taalkunde. De prijs voor het beste artikel omvat € 500, die voor de beste dissertatie € 750.