28 november 2019

Mosmuren gaan zorgen voor schonere lucht

Utrechtse student wint innovatiewedstrijd rondom luchtvervuiling

De startup 4MOSST, van de Utrechtse student Thimo Hillenius, won afgelopen zomer de Copenhagen open innovation call-wedstrijd. Dit internationale studententeam is gevormd tijdens de Climate-KIC Summerschool, waar ze met een plan kwamen om luchtvervuiling en andere klimaatverandering gerelateerde problemen in steden aan te pakken. Op dit moment zijn ze verf aan het ontwikkelen met daarin de sporen van mossen, om deze op binnenstedelijke muren te laten groeien. Deze groene wanden kunnen interessante gezondheidsvoordelen opleveren.

The 4MOSST-team

De Utrechtse masterstudent Thimo Hillenius van de master Bio Inspired Innovation nam deel aan de Climate-KIC summer school, een innovatieprogramma waarbij meer dan vierhonderd deelnemers vier weken lang een programma volgen aan verschillende topuniversiteiten in Europa. Hillenius bundelde zijn krachten met de studenten Rianne Vastenhouw, Murod Saymudinov en Reyes González-Montagut Siljeström om 4MOSST op te richten.

Mosmuren

Het 4MOSST-team stelde zich een verf voor met mossporen zodat geverfde muren met een groene laag mos kunnen begroeien. Naast het verminderen van harde stadsgeluiden, kan deze organische groene laag ook fijnstof uit de lucht opnemen, stikstofverbindingen metaboliseren en zelfs tijdelijk regenwater opslaan. Op deze manier kunnen meer (ongebruikte) stadsmuren het hitte-eilandeffect helpen verminderen en de druk op het rioolsysteem verlichten tijdens zware regenval.

Hun plan om samen te werken met de natuur bleef niet onopgemerkt, ze werden namelijk uitgenodigd om hun idee te pitchen tijdens de C40 Mayors-top in Kopenhagen. Van de vijf finalisten werd 4MOSST de winnaar van de "Copenhagen access cities open innovation call on air quality and urban heat island effect".

Start-up

Vol energie afkomstig van de positieve reacties en aanmoediging van stadsvertegenwoordigers uit Aarhus, München, New York en Singapore, zet 4MOSST de ontwikkeling van hun jonge bedrijf voort. Het team bevindt zich momenteel in de onderzoeksfase en staat open voor samenwerkingen met betrekking tot prototypes en testlocaties. Voor nu is het een kwestie van tijd voordat steden hun eigen verse lucht gaan kweken.