1 december 2017

RTV Utrecht

Utrechtse onderzoekers ontleden aangespoelde potvis

Op het strand van Domburg is vrijdagochtend een dode potvis van ruim dertien meter aangespoeld. Medewerkers van museum Naturalis en de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht doen onderzoek.

Lonneke IJsseldijk van de universiteit gaat de doodsoorzaak van de Domburgse potvis proberen te achterhalen. De onderzoekster hoopt vooral dat het bij één blijft en dat er niet - zoals twee jaar geleden - een hele groep potvissen in Noord-Europa strandt.

Vers

Volgens IJsseldijk is het bekend dat verzwakte walvissen zich afzonderen van hun groep. Ze vindt het dier er nog vers uitzien. De kans is daarom groot dat de potvis levend is aangespoeld. Vrijdagmiddag begint de sectie op het dier waarbij onder meer wordt gekeken naar de organen en maaginhoud.

Het volledige artikel is verschenen in RTV Utrecht, 1 december 2017.