Jane Goodall bezoekt Universiteit Utrecht

Utrechtse biologiestudenten onthalen hun held

Bijna zestig jaar nadat ze allebei hun allereerste presentatie gaven op een internationaal, wetenschappelijk congres, troffen de wereldberoemde primatoloog Jane Goodall en de voormalig Utrechtse hoogleraar Jan van Hooff elkaar vrijdag 6 december op een podium op het Utrecht Science Park. Van Hooff: “Ik vertelde destijds over gezichtsuitdrukkingen bij primaten en jij dat primaten werktuigen maken en gebruiken. Ik weet nog goed dat er iemand naar me toe kwam en zei: Wat doet die vrouw hier eigenlijk met al haar belachelijke beweringen?”

Oorverdovend

Hoe anders is dat nu. De ontmoeting tussen de twee wetenschappers is onderdeel van een lezing op initiatief van de Utrechtse Biologen Vereniging (UBV) en het applaus is oorverdovend wanneer moderator Twan Huys Jane Goodall aankondigt. Een held wordt onthaald. De 500 studenten die een kaartje wisten te bemachtigen hangen dan ook aan haar lippen wanneer ze vertelt over haar fascinatie voor dieren – ze nam als klein kind wormen mee naar bed -, over haar moeder die haar altijd steunde, over de eerste keer dat ze in Tanzania was en over onvergetelijke momenten die ze beleefde met mensapen.

Weinig tijd

Dat Goodall zowel activist als wetenschapper is, blijkt uit de tweede helft van haar verhaal. Hoe komt het toch dat het meest intellectuele wezen op aarde zijn eigen thuis vernietigt? Goodall vestigt haar hoop op de jongere generatie. Op de studenten in de zaal die de problemen echt begrijpen. Ze steekt de wetenschappers in de dop een hart onder de riem: “We kunnen allemaal het verschil maken. Wees niet bang!”

Bijzonder samenzijn

Nadat natuurfotograaf Frans Lanting een korte presentatie geeft met beelden die het verhaal van Goodall illustreren, nodigt Twan Huys het hele gezelschap uit om plaats te nemen op het podium. Het moment is aangebroken waarop studenten vragen mogen stellen. Vragen zijn er wel degelijk, maar het is vooral een heel bijzonder samenzijn van oude bekenden die herinneringen ophalen - bijvoorbeeld over de veelbesproken benen van Goodall - en een onverminderde passie delen voor de wetenschap, de natuur en het gedrag van primaten in het bijzonder.