Utrechtse bètastudenten ontvangen Jong Talent Prijzen 2021

Afstudeer- en aanmoedingsprijzen voor technische en exacte vakken

Bij de jaarlijkse uitreiking van de Jong Talent Prijzen in de technische en exacte vakken zijn acht Utrechtse bètastudenten in de prijzen gevallen. In totaal werden 18 afstudeerprijzen voor masterstudenten toegekend en 57 aanmoedigingsprijzen voor eerstejaarsstudenten. De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) reikte de prijzen 29 november uit en een opname van de livestream is hier terug te zien.

Met de Jong Talent Prijzen wil de KHMW het wetenschappelijk onderwijs bevorderen in de technische en exacte vakken. De afstudeerprijzen gaan naar masterstudenten met een uitzonderlijke scriptie of uitmuntend onderzoeksverslag. De aanmoedigingsprijzen gaan naar eerstejaarsstudenten met de beste studieresultaten. De prijzen hebben sponsoren uit diverse sectoren.

Afstudeerprijs Max Stassen

De Jong Talent East-West Seed Afstudeerprijs voor Plantenwetenschappen, met een prijsbedrag van 5.000 euro, ging naar Max Stassen. In zijn masterthesis heeft hij voor het eerst op een rij gezet wat er bekend is over de communicatie tussen bodemmicroben en de plantenstoffen coumarines. Deze informatie is van belang voor de ontwikkeling van inzichten in het functioneren van planten.

"De masterthesis van Max laat een volwassenheid zien en een overzicht over de materie die we slechts hoogstzelden aantreffen bij studenten in deze vroege fase in hun carrière. De kwaliteit wordt onderstreept doordat de thesis als reviewpaper is geaccepteerd in het toonaangevende tijdschrift ‘Trends in Plant Science’, een zeer uitzonderlijke prestatie. Het artikel, dat eerder dit jaar is verschenen, is meteen opgepikt en al vele malen geciteerd”, aldus het juryrapport.

Afstudeerprijs Loes Verkuil

De Jong Talent Enza Zaden Afstudeerprijs voor Biologie, met een prijsbedrag van 3.000 euro, ging naar Loes Verkuil. Verkuil heeft aangetoond dat koffieplanten een gelijke opbrengst leveren wanneer ze gekweekt worden tussen andere vegetatie en bomen als wanneer ze in een omgeving staan met alleen maar koffieplanten. Een belangrijk inzicht, omdat ze ook heeft laten zien dat een diverse omgeving (agroforestry-systeem) beschermt tegen bodemerosie, meer koolstof kan opslaan en voor de boer extra bijverdiensten oplevert uit andere producten zoals fruit, hout en noten. Lees hier meer over de scriptie van Verkuil.

Het juryrapport over Verkuil: "De jury vond het project van Loes zeer origineel en actueel, van hoge maatschappelijke relevantie en zeer goed ontworpen en uitgevoerd. De kwaliteit van het onderzoek, de analyse en interpretatie van de data zijn van hoog niveau en haar werk levert belangrijke nieuwe inzichten in de voordelen van agroforestry-systemen welke een directe en belangrijke impact hebben op onze wereld. Loes heeft laten zien dat ze onderzoek op het hoogste niveau kan uitvoeren en de jury is van mening dat ze een topwetenschapper kan worden.”

Momenteel is Verkuil als junior onderzoeker werkzaam bij het Copernicus Instituut.

Aanmoedigingsprijzen

Er werden zes Jong Talent Aanmoedigingsprijzen met een prijsbedrag van elk 500 euro toegekend aan Utrechtse bètastudenten die uitmuntende studieresultaten behaalden in hun eerste studiejaar.

Jippe Hoogeveen won de prijs in de categorie Wiskunde en technische wiskunde. Lisa Eij ontving de prijs in de categorie Natuurkunde en technische natuurkunde. De prijs in de categorie Scheikunde ging naar Maurits Mastwijk. Joost van der Laan won de prijs in de categorie Informatica en technische Informatica. Raghad Kasas ontving de prijs in de categorie Farmacie of (bio)farmaceutische wetenschappen. En de prijs in de categorie Biologie ging naar Luka Biemond.