Utrechtse bètastudenten helpen middelbare scholen in de regio
De Universiteit Utrecht is een initiatief gestart om middelbare scholen in de regio te ondersteunen. Onder de naam Student op School staan bètastudenten docenten in het voortgezet onderwijs bij om hun werkdruk te verlichten én om zelf onderwijservaring op te doen en een zakcentje bij te verdienen. “Een klas van dertig leerlingen begeleiden is lastig, maar met Sophie erbij is er meer ruimte voor individuele aandacht.”
Zeeën van tijd
Sophie Groenewoud heeft op het moment niet veel om handen. Ze zit in het laatste jaar van de Utrechtse bacheloropleiding College of Pharmaceutical Sciences, heeft alle vakken gehaald, maar kan niet starten met haar afstudeerstage vanwege corona. Extra genieten van het studentenleven is er ook niet bij. Ze heeft haar studentenkamer voorlopig ingeruild voor het huis van haar ouders in het Brabantse Geffen, want: “12 vierkante meter is wel erg weinig bewegingsruimte.”
De uren zijn flexibel, het zijn gezellige leerlingen en ik heb het altijd leuk gevonden om lekker dingen uit te leggen.
Lekker dingen uitleggen
Inmiddels heeft Groenewoud toch iets gevonden waardoor ze nuttig bezig kan zijn. Sinds november 2020 ondersteunt ze scheikundedocent op het Vathorst College Bob Lefeber bij het geven van zijn onderwijs. Ze geeft bijles via Google Meet en schuift digitaal aan in de klas om scholieren te helpen die vastlopen. “Het is een fijn bijbaantje”, vertelt ze enthousiast. “De uren zijn flexibel, het zijn gezellige leerlingen en ik heb het altijd leuk gevonden om lekker dingen uit te leggen. Het is niet heel lang geleden dat ik zelf examen deed en ik volgde veel scheikundevakken voor mijn studie, dus qua inhoud zit het ook wel goed.”
Niveau klas omhoog
Voor docent Bob Lefeber kwam de hulp van de student als geroepen. De werkdruk is hoog en sinds corona alleen maar verder toegenomen. “Nu Sophie er is, ervaar ik absoluut verlichting”, zegt hij vastberaden. “Een klas van dertig leerlingen begeleiden is lastig, maar met haar erbij is er meer ruimte voor individuele aandacht. Het niveau van de leerlingen neemt merkbaar toe. Ze stellen betere vragen en komen zelfverzekerder over. Dat laatste is een bijkomend voordeel als ze ervaring opdoen met iemand van buiten.”
Je kunt van alles bedenken. Het is maar net waar je als docent behoefte aan hebt.
Onderwijsmateriaal updaten
Lefeber heeft inmiddels meer studenten ingeschakeld om hem te ondersteunen. Die ondersteuning hoeft niet alleen te bestaan uit bijles geven of helpen in de klas. “Ik heb nu ook een student die mijn onderwijsmateriaal aan het updaten is”, vertelt hij. “Daar kwam ik zelf telkens niet aan toe. Eens in de twee weken zien we elkaar en kijken we of het de goede kant op gaat. Zo kun je van alles bedenken. Het is maar net waar je als docent behoefte aan hebt.”
Vanaf 1 maart 2021 kunnen middelbare scholen zich met alle vakken op alle niveaus aanmelden voor Student op School. Ook alle HBO- en WO-studenten zijn van harte welkom om deel te nemen. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.