15 maart 2019

Utrechtse alumni te horen in digitale tour van het Metropolitan Museum

Charlotte Hoitsma, Tijana Zakula en Sander Karst, drie alumni van de research master Art History of the Low Countries, zijn te zien en horen in de audio- en videotour van de nieuwe tentoonstelling In Praise of Painting. Dutch Masterpieces at the Met  in het Metropolitan Museum of Art in New York. De tentoonstelling is te bezoeken tot 4 oktober 2020.

De tentoonstelling

Nederlandse schilderijen uit de zeventiende eeuw -de 'Gouden Eeuw' van Rembrandt, Hals en Vermeer- hebben altijd een prominente plek gehad in het Metropolitan Museum. De nieuwe tentoonstelling poogt middels prominente topstukken deze periode in een nieuw licht te plaatsen. Aan de hand van zesenzeventig schilderijen worden bezoekers meegenomen door de Nederlandse cultuur van de zeventiende eeuw: van debatten over religie tot het huiselijk leven van vrouwen.

De Utrechtse alumni

Alumna Charlotte Hoitsma over het schilderij 'Self-Portrait' van Gerrit Dou. Bron: YouTube

Alumna Charlotte Hoitsma spreekt in de audio- en videotour over het schilderij Self-Portrait van Gerrit Dou. Hoitsma gaat in het fragment in op de ingewikkelde schilderstijl die Dou meester was. Zijn 'fijnschilderijen' waren in de zeventiende eeuw erg geliefd. Dou schilderde, net als Rembrandt, veel zelfportretten. Op het schilderij Self-Portrait heeft hij zichzelf afgebeeld als intellectueel en schilder.

Alumna Tijana Zakula over 'Still Life with a Skull and a Writing Quill' van Pieter Claezs en 'Still-life with Fruit, Glassware, and a Wanli Bowl' van Willem Kalf. Bron: YouTube

Alumna Tijana Zakula spreekt in de audio- en videotour over twee schilderijen: Still Life with a Skull and a Writing Quill van Pieter Claezs en Still-life with Fruit, Glassware, and a Wanli Bowl van Willem Kalf. Claezs en Kalf geven met hun stillevens de vergankelijkheid van het menselijke bestaan weer.