22 oktober 2018

Utrechts Psalter weer terug in Engeland

Vanaf vrijdag 19 oktober tot dinsdag 19 februari is in de British Library in Londen de tentoonstelling te zien: Anglo-Saxon Kingdoms: Art, Word, War. Ook het Utrechts Psalter, het topstuk van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, is te zien op deze tentoonstelling.

Germaanse stammen

In de vijfde eeuw trokken Germaanse stammen (de Angelsaksen) naar het Britse eiland. Er ontstonden diverse Angelsaksische koninkrijkjes die streden om de macht. In de loop der tijd ontstond een (min of meer) verenigd koninkrijk waaraan een eind kwam in 1066 door de zegetocht van Willem de Veroveraar.

Angelsaksische schatten

Uit deze periode zijn vele schatten bewaard gebleven, niet alleen wapentuig en alledaagse gebruiksvoorwerpen, maar ook een aantal handschriften die het verhaal van de Angelsaksen vertellen. Al deze schatten zijn nu te zien tijdens de tentoonstelling in de British Library, die overigens in een recensie van de Britse krant The Guardian vijf sterren krijgt.

Utrecht Psalter style

Voor het eerst sinds 1873 is het Psalter terug in Engeland. In dat jaar werd  op verzoek van de Engelse regering de eerste fotografische facsimile van het handschrift gemaakt.

Het Utrechts Psalter is waarschijnlijk tussen 820 en 830 in de buurt van Reims vervaardigd. Laat in de 10e eeuw, dus tegen het einde van de Angelsaksische periode, belandde het vanuit Frankrijk in Engeland, waar het van grote invloed was op het decoreren van handschriften en andere kunst. Men spreekt zelfs van de Utrecht Psalter style.

Alumni-avond

Op 20 november wordt er voor Utrechtse alumni, woonachtig in het Verenigd Koninkrijk, een speciale avond in de British Library georganiseerd waarop conservator Bart Jaski meer zal vertellen over dit bijzondere handschrift.