11 februari 2020

Utrechts eredoctoraat voor jeugdonderzoeker

De Universiteit Utrecht reikt tijdens de 384e Dies Natalis twee eredoctoraten uit. Een van deze twee eredoctoraten is voor Hirokazu Yoshikawa, hoogleraar community psychologie en sociale pedagogiek in New York. Yoshikawa koppelt een indrukwekkende wetenschappelijke carrière aan het maatschappelijk debat: zo pakt hij met zijn onderzoek maatschappelijke kwesties als ongelijkheid en immigratie aan.

Hirokazu Yoshikawa is universiteitshoogleraar aan de New York University, en bijzonder hoogleraar Globalization and Education aan de New York University Steinhardt. Yoshikawa doet onderzoek naar de effecten van publiek beleid en programma’s die te maken hebben met immigratie, vroegkinderlijke ontwikkeling en de reductie van ongelijkheid en armoede.

Sesamstraat

Yoshikawa onderzoekt en evalueert onder andere de effectiviteit van programma’s die bijvoorbeeld financiële steun bieden aan jonge gezinnen met kinderen. Ook leidt hij een onderzoeksprogramma dat is opgezet in samenwerking met LEGO foundation en Sesame Workshop (van Sesamstraat). Met dit programma worden onder meer Sesamstraatafleveringen vervaardigd die meer zijn toegesneden op kinderen die door de Syrische oorlog ontheemd zijn geraakt. Zo gaan sommige afleveringen over verhuizen naar een nieuwe buurt, het maken van vrienden, of het missen van een familielid.

Obama

Zijn onderzoek wordt niet alleen door de Universiteit Utrecht opgemerkt. Hij is betrokken bij SDG Academy and the Sustainable Development Solutions Network (onder andere door een Massive Open Online Course, te ontwikkelen, en door het schrijven van diverse beleidsrapporten) en was actief als adviseur van onder andere UNICEF en de Inter-American Development Bank. In de Verenigde Staten is hij benoemd door oud-president Barack Obama als lid van de National Board for Education Sciences.

Dynamics of Youth

Het onderzoek en de inzet van Yoshikawa sluit naadloos aan bij de doelstellingen van het strategisch thema ‘Dynamics of Youth’, dat zich richt op hoe we kinderen kunnen helpen om op te groeien tot volwassenen die zich succesvol kunnen handhaven - en zich volop kunnen ontwikkelen - in een snel veranderende wereld.

Dies Natalis

De 384e Dies Natalis van de Universiteit Utrecht staat in het teken van ‘World Class University’ en wordt gevierd op 26 maart in de Utrechtse Domkerk.
Met de eredoctoraten lauwert de Universiteit Utrecht de onderzoekers, hun bijdrage aan het maatschappelijk debat en de thema’s die ze ermee aansnijden.

Op de website van de Universiteit Utrecht ook aandacht voor het andere eredoctoraat, van klimaatwetenschapper Valérie Masson-Delmotte.