30 mei 2018

Utrecht Young Academy lanceert een nieuwe podcast: The Road to Open Science

Wat is Open Science en wat kan het betekenen voor onderzoek? De nieuwe Road to Open Science podcast volgt de route richting open science vanuit het perspectief van wetenschappers. Diverse aspecten komen aan bod, variërend van praktische zaken tot de beleidskant en onderliggende theorieën.

Voor veel mensen binnen de academische gemeenschap is open science nog onbekend terrein of gewoon een erg onduidelijk onderwerp. Degenen die er al meer kennis over hebben verschillen vaak van mening over de definitie en praktische zaken. Door onderzoekers vanuit diverse disciplines over het onderwerp aan het woord te laten wordt een helder beeld geschetst en kan vervolgens een meer diepgaande discussie gevoerd worden.

Road to Open Science Podcast

De eerste geïnterviewde in aflevering 1: ‘A social dilemma’ is Sascha Friesike, universitair docent Digitale Innovatie aan de VU en als onderzoeker verbonden aan het Alexander von Humboldt Institute for Internet and Society in Berlijn. Hij legt uit waarom veel mensen nog twijfelen om een positieve houding aan te nemen ten opzichte van open science.

De tweede gast in deze aflevering is Frank Miedema, professor in de Immunologie en decaan en vice-voorzitter van de raad van bestuur van het UMC Utrecht. Hij reageert op de kwesties die in het eerste deel van de aflevering zijn benoemd. Miedema geeft aan dat er een belangrijke rol is weggelegd voor het management van universiteiten en grote geldschieters om te zorgen voor een omslag in de waardering van onderzoek.

Road to Open Science Podcast

Naast de interviews komen diverse interessante initiatieven aan de orde om meer inzicht te geven in wat er zoal speelt rondom open science. Luisteraars worden uitgenodigd mee te praten over de besproken onderwerpen via de website van de Open Science Community Utrecht, waar de afleveringen te vinden zijn. Daarnaast kunnen zij direct in gesprek gaan met de producers via Twitter. Volg @R2OSpodcast op twitter om op de hoogte te blijven van de volgende afleveringen en diverse handige verwijzingen.

De afleveringen zijn eveneens te vinden via de podcast kanalen van de Utrecht Young Academy, waar ook de afleveringen van de podcast serie Voice of UYA te beluisteren zijn, zie SoundcloudStitcher, en iTunes.

Daarnaast heeft Sanli Faez, lid van de Utrecht Young Academy, ook een blog geschreven over dit nieuwe project. Om het blog te lezen, klik hier. (Engels)

De Road to Open Science podcast is een initiatief van de Utrecht Young Academy, ondersteund door de Universiteitsbibliotheek Utrecht.