1 november 2017

Utrecht verkozen tot UNESCO City of Literature

Utrecht is door UNESCO benoemd tot ‘City of Literature’ en daarmee de eerste Nederlandse stad met deze prestigieuze titel. De titel is permanent; Utrecht mag zich voor de eeuwigheid ‘UNESCO City of Literature’ noemen.

Met de toekenning verwerft Utrecht een plaats in het ‘Creatieve Steden Netwerk’ van UNESCO, waar steden als Edinburgh, Barcelona, Krakau en Praag al deel van uitmaken. De Utrechtse Letterensector verwacht dat aansluiting bij dit netwerk een internationale boost zal geven aan het literaire leven in de stad. Dat is voor uitgevers en auteurs uit een relatief klein taalgebied een groot voordeel.

De Unesco 'Cities of Literature' zijn steden die niet alleen een lange en indrukwekkende geschiedenis in de letteren kennen, maar ook op dit moment bruisen van de literatuurfestivals, schrijvers, boekhandels, opleidingen en uitgevers.

Het is geweldig dat Utrecht nu - voor altijd - Unesco City of Literature mag heten. Ook voor onze universiteit betekent dat veel, aangezien we diverse, nauwe banden hebben met het Utrechtse literatuurgebeuren in de meest brede zin van het woord. We hebben binnen Geesteswetenschappen ook veel expertise in huis. Denk aan de opleiding Nederlands, onze Moderne Talen, de unieke opleiding Comparative Literature Studies en het Centre for the Humanities. Ik hoop en verwacht dat er nog meer synergie ontstaat dan er nu al is en dat de gemeente gaat beseffen dat er meer naar de letteren moet dan de huidige 0.7% - nee, dit is geen typo! - van het cultuurbudget.
Prof. dr. Wiljan van den Akker. Foto Vincent Mentzel

Wat maakt Utrecht tot literatuurstad?

  • Utrecht heeft een literatuurgeschiedenis van maar liefst 1300 jaar. Iconen zijn bijvoorbeeld het vroeg-middeleeuwse handschrift het Utrechts Psalter dat sinds 2015 op de Unesco Werelderfgoedlijst prijkt en het eerste gedrukte boek van de Noordelijke Nederlanden (1473).
  • Ook vandaag de dag bruist het literaire leven in Utrecht met een groot scala aan boekhandels, bibliotheken, scholen, universitaire opleidingen en uitgeverijen.
  • Utrecht kent diverse grote literaire evenementen en festivals als De Nacht van de Poëzie, het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en het International Literature Festival Utrecht.
  • De eerste openbare bibliotheek van Nederland stond ook in Utrecht; inmiddels bestaat de Bibliotheek Utrecht 125 jaar. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de nieuwe hoofdvestiging, in het monumentale pand van het voormalig postkantoor aan de Neude.
  • De stad is woon- en werkplaats van vele schrijvers en dichters onder wie Arthur Japin, Ronald Giphart, Esther Jansma en Ingmar Heytze.
  • Utrecht is de thuishaven van Nijntje. Miljoenen kinderen wereldwijd leerden lezen dankzij de wereldberoemde kinderboeken van Dick Bruna.

Literatuur en de universiteit

Letterfanaten kunnen bij de Universiteit Utrecht terecht bij diverse talen- en cultuuropleidingen (de vreemde talen, maar ook brede opleidingen als Taal- en cultuurstudies en Liberal Arts and Sciences), maar de universiteit biedt ook een bachelor Literatuurwetenschap en een Engelse variant hiervan: Literary Studies.