Utrecht Science Park krijgt het langste regenboogfietspad van de wereld

Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht slaan handen ineen

Dankzij een idee van de Utrechtse hogeschoolstudent Elias van Mourik (22) krijgt Utrecht het langste regenboogfietspad van de wereld. Het fietspad komt te liggen in het Utrecht Science Park. Voor de realisatie hebben Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht de handen ineen geslagen, omdat zij zich helemaal kunnen vinden in het symbool. Met het regenboogfietspad willen de drie instellingen laten zien dat iedereen welkom is om helemaal te zijn wie die is. 

Portret van hogeschoolstudent Elias van Mourik
Hogeschoolstudent Elias van Mourik. Foto: Kees Rutten

Voor zijn idee vond Elias, student aan de Hogeschool Utrecht, in eerste instantie steun bij Melody Deldjou Fard, gemeenteraadslid voor GroenLinks. Melody: "Ik vond het een geweldig idee. In het Utrecht Science Park krijgt de toekomst van ons land vorm. En juist daarom is het belangrijk om hier diversiteit en inclusie expliciet zichtbaar te maken." Aangezien de gemeente het idee niet kon financieren, besloten Elias en Melody een open brief aan de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht te schrijven. Die schaarden zich samen met het UMC Utrecht achter het initiatief. 

Elias is blij dat zijn idee voor een regenboogfietspad door de drie instellingen is omarmd en wordt gerealiseerd tijdens de internationale Pride Month. “Er wonen, werken en studeren veel mensen op het Utrecht Science Park. Het is daarom geweldig dat je op zo’n locatie een symbool krijgt waarmee je laat zien dat iedereen geaccepteerd wordt.”

Artist impression regenboogfietspad
Artist impression van het regenboogfietspad. Afbeelding: Barcode Architects

Het fietspad ligt naast de busbaan tussen Padualaan 97 - het gekleurde HU-gebouw dat instituten op het gebied van onderwijs en opvoeding huisvest - tot de kruising van de Heidelberglaan en de Universiteitsweg/Bolognalaan, bij het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht.

Met een lengte van 570 meter wordt het Utrechtse fietspad ook nog eens het langste regenboogfietspad van de wereld. “Go big or go home”, lacht HU-student Elias. “Waarom zou je een fietspad van een meter realiseren als je ook de ruimte hebt om het langste regenboogfietspad van de wereld te maken?” De student hoopt dat het symbool bijdraagt aan een gevoel van acceptatie en anderen inspireert om ook actief bij te dragen aan diversiteit en inclusie.”

Diversiteit in de breedste zin van het woord

Hoewel de regenboogvlag die op het fietspad wordt aangebracht, een symbool is van de LHBTIQ+ gemeenschap, willen alle betrokken partijen met het fietspad een signaal geven over diversiteit en inclusie in de breedste zin van het woord. “We willen hiermee laten zien dat iedereen zichzelf kan zijn en welkom is in het Utrecht Science Park”, aldus Elena Valbusa, Diversity Officer van Hogeschool Utrecht. “Iedereen, dus ongeacht je kleur, seksuele geaardheid, culturele achtergrond, maar ook ongeacht je beperking of het inkomen van je ouders. Wij kijken liever naar de mens, met ieders eigen talenten en kwaliteiten en hoe we die verder kunnen ontwikkelen.”

Aanleg regenboogfietspad
Start aanleg regenboogfietspad. Foto: Harold van de Kamp

Daarnaast grijpen de betrokken partijen het regenboogfietspad aan om gezamenlijk een inhoudelijk programma rondom diversiteit en inclusie te lanceren. De kick off van dat programma zal, in verband met corona, in het najaar plaatsvinden. Janneke Plantenga, diversity dean van de Universiteit Utrecht: “Zowel binnen Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht als het UMC Utrecht zijn er al diverse initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie, maar we vinden dit een mooie aanleiding om ook samen een aantal activiteiten te organiseren. Het idee is bijvoorbeeld om een lezingenserie te organiseren. Of de verhalen waar het fietspad voor staat te vertellen in een podcastserie. De komende maanden gaan we aan de slag met de exacte uitwerking. We zijn vastbesloten om er samen iets moois van te maken.”