Utrecht Data School op Hannover Messe: geesteswetenschappers cruciaal voor analyse van big data

© iStockphoto.com/nadla
 

Op 25 april nam de Utrecht Data School deel aan een paneldebat over big data tijdens de Hannover Messe, de grootste technologiebeurs ter wereld. Het debat maakte deel uit van de Wissenstag (Knowledge Day) van deze beurs. Mediawetenschapper dr. Mirko Tobias Schäfer benadrukte het belang van geesteswetenschappelijke expertise voor een goede omgang met big data.

Dit jaar werd de Hannover Messe geopend door de Amerikaanse president Obama en de Duitse bondskanselier Merkel. Premier Rutte opende de Wissenstag. De Utrecht Data School stelde zich voor als een onderwijs- en onderzoeksplatform van de Universiteit Utrecht waar studenten en wetenschappers onderzoek doen naar dataficatie. Andere deelnemers aan het debat waren van SURF, Siemens en de Hanzehogeschool Groningen.

Geesteswetenschappelijke benadering van data

De discussie draaide om de uitdagingen en kansen die big data bieden. Dr. Mirko Tobias Schäfer, hoofdonderzoeker van de Utrecht Data School, benadrukte de behoefte aan opleiding en educatie: er is een grote vraag naar werknemers met vaardigheden op het gebied van data-analyse. Dit probleem is niet op te vangen door datapraktijken als een bèta-vak te beschouwen: juist geesteswetenschappers zullen een cruciale bijdrage aan de kenniseconomie leveren, aldus Schäfer. Zij zijn bekend met culturele complexiteit en zijn gewend om technologie kritisch te benaderen.

Opleiding in datapraktijken

Deze inzichten vanuit de geesteswetenschappen zijn van steeds groter belang naarmate meer gegevens van personen en alledaagse activiteiten vertaald worden naar data en uiteindelijk algoritmen die deze data analyseren. De Utrecht Data School levert hier al een belangrijke bijdrage door studenten op te leiden in datapraktijken, maar ook door ambtenaren te trainen in datawijsheid.

Als grote uitdaging noemde Schäfer ook het gebrek aan maatschappelijk debat over de impact van data en datapraktijken.

Meer over de Wissenstag