Nieuws en Agenda

17 januari 2017

USC Shoah Foundation Center Fellowship voor Holocaust-onderzoeker Geraldien von Frijtag

© iStockphoto.com/Wittelsbach bernd

Van het Center for Advanced Genocide Research, onderdeel van de Shoah Foundation (University of Southern California, Los Angeles), ontving dr. Geraldien von Frijtag (Politieke geschiedenis) het Center Fellowship.

Dr. Geraldien von Frijtag Drabbe Künzel
Dr. Geraldien von Frijtag

Von Frijtag ontvangt een beurs van 30.000 dollar voor haar onderzoeksvoorstel 'Being and belonging: Jews and Gentiles in the Netherlands before, during and after the Shoah.' Als senior research fellow zal zij vier maanden in Los Angeles onderzoek verrichten ten behoeve van een publicatie over relaties tussen joden en niet-joden in Nederland in de jaren voor, tijdens en na de Duitse Jodenvervolging.

Over het onderzoek

Tijdens de vijf jaren van bezetting lukte het de Duitse autoriteiten om veruit de meerderheid van de Nederlandse Joden te vermoorden: van de naar schatting 107.000 gedeporteerde Joden keerden immers slechts 5.000 terug. Hoe dit mogelijk is geweest in een land zonder noemenswaardige antisemitische traditie vormt de hamvraag in de Nederlandstalige holocaust-historiografie. Dit onderzoek wil aan die historiografie een bijdrage leveren door in te zoomen tot op de schaal van individuele relaties tussen Joden en niet-Joden in verschillende Nederlandse steden, waar Joden een overwegend goed geïntegreerd onderdeel van het maatschappelijke leven waren. Door gebruik te maken van het concept van 'emotional community' kan worden geconcentreerd op het weefsel dat Joden en niet-Joden verbond (of verbonden deed voelen). Kan een close-upstudie van dat weefsel ons misschien helpen te begrijpen hoe de Duitse vervolging in Nederland zo verschrikkelijk succesvol kon zijn?

Over de USC Shoah Foundation

De USC Shoah Foundation – The Institute for Visual History and Education is een non-profit organisatie die zich ten doel stelt getuigenissen van de Shoah en andere genociden vast te leggen. De stichting, in 1994 opgericht door Steven Spielberg en in 2006 gelieerd aan de University of Southern California, beheert wereldwijd de grootste audio-visuele collectie met betrekking tot de Holocaust: ruim 53.000 interviews van slachtoffers, getuigen en daders.

Nieuws en Agenda