3 april 2018

Universiteit Utrecht wint Nederlandse Nationale Ronde van 41ste Telders Internationale Moot Court Competitie

Het team van Universiteit Utrecht onder begeleiding van Otto Spijkers en Karolina Aksamitowska

Op woensdag 28 maart 2018 heeft het team dat de Universiteit Utrecht vertegenwoordigde de Nederlandse Nationale Ronde van de 41ste Telders Internationale Moot Court Competitie gewonnen. Deze internationale pleitcompetitie wordt elk jaar georganiseerd door de Universiteit van Leiden. Het team van vier LLM-studenten, onder begeleiding van Otto Spijkers (universitair docent internationaal publiekrecht) en Karolina Aksamitowska (Legal Research Master studente), kwalificeerde zich hiermee voor de internationale ronde die in mei 2018 plaatsvindt in het Vredespaleis. Dit jaar draait de zaak onder meer om noodtoestand als rechtvaardiging voor onrechtmatig handelen, en kwamen verschillende aspecten van het internationaal recht aan bod, waaronder milieurecht, investeringsrecht, WTO/wereldhandelsrecht, en mensenrechten.

Léo van den Bussche en Vivian Aiyedogbon, die de fictieve staat Alfania vertegenwoordigden, pleitten tegen een team van de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Ze legden tactvol en duidelijk uit dat het Verdrag tussen beide landen toepasselijk was en inderdaad was geschonden. Sofia van Dijk en Riccardo Vecellio Segate bepleitten, namens de even fictieve staat Barbarossa, tegen een team van de The Hague University of Applied Sciences, met volharding en passie dat het Verdrag niet kon worden toegepast, en dat hoe dan ook geen sprake was van een schending.