Universiteit Utrecht voert aantal digitale toetsplekken fors op

Ook grootste studies kunnen nu tegelijk op laptops tentamen doen

Tentamenzaal met chromebooks
Foto: Robert Oosterbroek - voor gebruik door derden neem contact op met de persvoorlichter

Zo’n zevenhonderd studenten Rechten doen op 31 oktober tegelijkertijd op laptops van de universiteit tentamen. Het is voor het eerst dat zoveel eerstejaars studenten tegelijkertijd digitaal een tentamen maken. De Universiteit Utrecht is al enkele jaren bezig met het opbouwen van de zogenaamde digitale toetsvoorzieningen en de flexibiliteit van het werken met laptops hiervoor is uniek in Nederland.

De Universiteit Utrecht zette in 2015 als eerste hoger onderwijsinstelling in Nederland de kleine, budgetvriendelijke Chromebooks in voor digitaal toetsen. Sindsdien is het aantal tentamens dat digitaal afgenomen wordt, gegroeid van ruim 8% naar bijna een derde. Studenten geven in onderzoek ook aan een voorkeur voor digitaal tentamineren te hebben. Inmiddels is het aantal digitale toetsplekken bij de hele universiteit uitgebreid naar 1100. Hierdoor is het nu mogelijk om bij alle opleidingen, dus ook de grote eerstejaars Rechten- en Psychologievakken, gelijktijdig digitaal een tentamen af te nemen.

'Het digitaal nakijken van de open vragen bespaart mij echt dagen'

Casper Hulshof, docent Onderwijskunde van de faculteit Sociale Wetenschappen is te spreken over het digitaal tentamineren: ‘Het digitaal nakijken van de open vragen bespaart mij echt dagen. Geen handschriften moeten ontcijferen scheelt heel veel tijd.’ Student Bestuurs- en Organisatiewetenschap Sjoerd van den Brink is ook een voorstander van digitaal toetsen: ‘Typen gaat sneller dan schrijven en ik kan bij digitaal toetsen mijn antwoorden beter ordenen.’

Snel en flexibel

Het draadloos afnemen van digitale toetsen heeft als voordeel dat de zalen flexibel en multifunctioneel inzetbaar blijven. De computers starten binnen enkele seconden op en zijn voor software geheel afhankelijk van de cloud. Een goede draadloze internetverbinding is een vereiste voor het gebruik, maar stroomvoorziening in de toetszaal is niet nodig, want de Chromebooks hebben een goede accu. De Universiteit Utrecht heeft voor het openingsscherm zelf een Kiosk-app gebouwd, die makkelijk en snel beveiligd toegang biedt tot de digitale toetsen. Studenten kunnen tijdens een tentamen geen gebruik maken van digitale zoekmachines.

Educate-it

Digitaal toetsen/e-assessment is een van de deelprojecten van het onderwijsinnovatieprogramma Educate-it. Hiermee stimuleert de Universiteit Utrecht docenten hun onderwijs te versterken en blended te maken met IT-toepassingen.