Universiteit Utrecht vertegenwoordigt Nederland in Telders International Moot Court Competition 2024

Op 26 april won het team van de Universiteit Utrecht de Nederlandse nationale ronde van de 46e Telders International Moot Court Competition, georganiseerd door de Universiteit Leiden. Het team van vier LLM-studenten, gecoacht door dr. Alexandra Hofer (Assistant Professor in Public International Law) en Louisa Handel-Mazzetti (Lecturer in Public International Law) kwalificeerde zich hiermee voor de internationale rondes, die eind mei 2024 plaatsvinden in het Vredespaleis in Den Haag.

Dit jaar gaat de zaak over een geschil tussen drie staten met een geschiedenis die draait om kolonialisme en soevereiniteitsaanspraken over het eiland Hemret. Dit geschil is geëscaleerd tot een ernstig conflict tussen de betrokken partijen. De casus over het eiland Hemret stelt teams voor de uitdaging om argumenten te formuleren over een breed scala aan sterk uiteenlopende juridische claims.

Anna Zimmermann en Ajatshatru Bhattacharya, die de fictieve verweerder, de Republiek Misan, vertegenwoordigden, begonnen de dag met een krachtig betoog dat de zaak niet ontvankelijk was vanwege het soevereiniteitsgeschil, en zelfs als dat wel het geval was, dat er geen onrechtmatig geweld was gebruikt en dat tegenmaatregelen onrechtmatig waren. Na het succesvol afronden van deze sessie, betoogden Elodie Poncin en Irina Tsoy, die de verzoekende Republiek Dihav vertegenwoordigden, zelfverzekerd en passievol dat de Republiek Dihav het slachtoffer was geworden van geweld en onderdrukking.

Studenten Anna Zimmermann, Ajatshatru Bhattacharya, Elodie Poncin en Irina Tsoy, met in hun midden Alexandra Hofer en Louisa Handel-Mazzetti

Meer over de wedstrijd, op de website van de Universiteit Leiden: Telders International Law Moot Court Competition