Eredoctoraten voor Robert J. Sampson, Sybil Seitzinger, Francine Houben en Jordi Savall.

De Universiteit Utrecht verleent dit jaar vier eredoctoraten. Twee wetenschappelijke eredoctoraten gaan naar socioloog Robert J. Sampson en marien bioloog Sybil Seitzinger. Daarnaast gaan er twee maatschappelijke eredoctoraten naar architect Francine Houben en muzikant Jordi Savall. De uitreiking vindt plaats tijdens de viering van de 380ste Dies Natalis op 29 maart in de Domkerk.

Robert J. Sampson en Sybil Seitzinger
Eredoctoren Robert J. Sampson (links) en Sybil Seitzinger (rechts).

Robert J. Sampson

Robert J. Sampson is hoogleraar in de sociale wetenschappen aan Harvard University (VS) en directeur van het Boston Area Research Initiative, een instituut dat vernieuwend onderzoek verricht op het snijvlak van sociale wetenschappen en de openbare orde in steden. Sampson is een topwetenschapper op uiteenlopende terreinen als criminaliteit, ongelijkheid, levenslopen en de sociale structuur van steden, getuige bijvoorbeeld zijn wereldberoemde boek Great American City: Chicago and the enduring neighborhood effect.

Sybil Seitzinger

Sybil Seitzinger was jarenlang directeur van het International Geosphere-Biosphere Program bij de Royal Swedish Academy of Sciences, dat zich bezighoudt met klimaatverandering. Sinds kort is ze directeur van het Pacific Institute for Climate Solutions (Canada) en hoogleraar bij de University of Victoria (Canada). Seiztinger doet onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering, met name op het leven in kustwater en zoetwater.

Francine Houben en Jordi Savall
Eredoctoren Francine Houben (links) en Jordi Savall (rechts).

Francine Houben

Francine Houben is creatief directeur en medeoprichter van Mecanoo architecten. Ze geldt als een van de meest vooraanstaande architecten van Nederland. Mecanoo ontwierp onder andere de bibliotheek van Birmingham, woontoren Montevideo in Rotterdam en het nieuwe station van Delft. Houben was curator van de eerste internationale Architectuur Biennale in Rotterdam. Recentelijk ontving zij de opdracht voor de vernieuwing van de beroemde New York Public Library. Eind november 2015 ontving ze de Prins Bernard Cultuurfonds Prijs en verscheen haar nieuwe boek People, Place, Purpose.

Jordi Savall

Jordi Savall is muzikant en dirigent van middeleeuwse muziek, renaissancemuziek en barokmuziek. Daarnaast is hij ambassadeur voor interculturele dialoog voor de Europese Unie en UNESCO Artist for Peace. Ook heeft hij een eigen platenlabel (Alia Vox) en is hij oprichter van drie ensembles. Hij geldt sinds de jaren 70 als een van de leidende figuren in de wereld van de Oude Muziek. In zowel de keuze van zijn repertoire als in de selectie van zijn musici, benadrukt Savall de culturele diversiteit van de Europese traditie.

Dies Natalis

De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de viering van de 380ste Dies Natalis van de Universiteit Utrecht, op dinsdag 29 maart 2016 in de Domkerk. De universiteit verjaart eigenlijk op 26 maart, maar omdat deze datum dit jaar op een zaterdag valt en het maandag tweede paasdag is, is de viering drie dagen later.