Universiteit Utrecht reikt eerste microcredentials uit aan deelnemers Alfa4all

Vrijdag 27 januari reikte de Universiteit Utrecht voor de eerste keer microcredentials uit. De afgelopen periode is onderzocht wat de toepasbaarheid en waarde van microcredentials voor het onderwijsaanbod is. Deze uitreiking vormt daarin een feestelijke mijlpaal.

Een video met daarin een uitleg over microcredentials

Alfa4all

De microcredential wordt uitgereikt aan deelnemers van de cursus Lange lijnen in de literatuur van Alfa4all, een cursus die door hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse letterkunde Els Stronks wordt verzorgd. Alfa4all is een gezamenlijk initiatief van de faculteiten Geesteswetenschappen/Letteren van de Nederlandse universiteiten. Het biedt een oplossing voor diegenen die graag een eerstegraads lerarenopleiding willen doen maar daarvoor nog vakinhoudelijke kennis tekortkomen.

Extra kwaliteitskeurmerk

Een microcredential toont aan welke kennis, competentie en ervaring de deelnemer heeft opgedaan. Het voegt daarmee een extra kwaliteitskeurmerk toe aan het onderwijs. Dit is van waarde binnen en buiten de onderwijsinstelling waar de cursus is gevolgd. Meer weten? Bekijk dan het kennisclipje Universiteit Utrecht – wat is een microcredential.

Landelijke pilot

Microcredentials zijn een relatief nieuwe ontwikkeling dat zowel nationaal als internationaal steeds meer aandacht krijgt. Samen met andere universiteiten en hogescholen in Nederland onderzoekt de UU in een landelijke pilot hoe microcredentials bijdragen aan het flexibiliseren van het onderwijs. De pilot is nog niet afgerond. Op dit moment wordt bekeken aan welke andere cursussen van het UU onderwijs voor professionals een microcredential toegewezen krijgen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de pilot microcredentials? Neem contact op met Astrid Teunissen (a.teunissen@uu.nl) of lees meer op de pagina hieronder. 

Meer informatie