Universiteit Utrecht onderzoekt gestrande gewone dolfijn Texel

Dinsdagmiddag werd langs de kust van Texel een dode gewone dolfijn (Delphinus delphis) gevonden. Een dierverzorger van natuurmuseum Ecomare vond het dier, waarna het werd vervoerd naar de faculteit Diergeneeskunde voor nader onderzoek. Deze gewone dolfijn is een jong volwassen mannetje van 47 kilogram en 1.70 meter lang. Het gaat niet om de gestreepte dolfijn die afgelopen weekend voor de kust van Hoek van Holland is waargenomen.

Gewone dolfijnen hebben een voorkeur voor diepe, tropische water en komen vooral voor in de Atlantische oceaan, Grote oceaan en Middellandse Zee. Meestal leven ze in groepen van 10 tot 500, toch komt het voor dat ze afdwalen van een grote groep en tijdelijk op zichzelf leven. Dit hoeft geen rol te spelen in de doodsoorzaak van dit dier.

“De organen lijken nog vers genoeg te zijn om onderzoek op te doen, dat komt doordat het dier snel is ontdekt en hierheen vervoerd kon worden. Hopelijk kunnen we binnenkort achterhalen wat de doodsoorzaak van dit dier is geweest“ vertelt dierenarts Linde van Schalkwijk, betrokken bij het strandingsonderzoek.

Sinds 2003 zijn veertien strandingen van gewone dolfijnen langs de Nederlandse kust gemeld. De meest recente stranding van een gewone dolfijn op Texel was in 1981.

De komende weken doen de Universiteit Utrecht en Wageningen Marine Research onderzoek naar de doodsoorzaak, de gezondheidstoestand, het dieet en de herkomst van de dolfijn. Het skelet wordt uiteindelijk overgebracht naar Ecomare.

Eva Schotanus onderzoekt de gewone dolfijn, voorafgaand aan de sectie in de snijzaal.
Manon Lock (L) en Eva Schotanus (R) fotograferen en meten de gewone dolfijn.

De bovenstaande foto's zijn rechtenvrij te gebruiken bij berichtgeving rond deze stranding. Credit: Jelle Boontje / Universiteit Utrecht.

Meer beeldmateriaal, waaronder een korte video, zijn op verzoek beschikbaar via j.n.boontje@uu.nl.