Universiteit Utrecht lanceert Co-Creation Community Learning Spaces

Een kick-off bijeenkomst op 5 maart gaf de start aan van de Co-Creation Community Learning Spaces binnen de Universiteit Utrecht. Docenten, studenten en staf namen online deel aan een interactieve bijeenkomst die in het teken stond van samen nadenken over de fysieke leeromgeving binnen het onderwijs.

Met tegen de 50 deelnemers zijn we in kleine groepen uit elkaar gegaan om te brainstormen over de werkgroepruimte van de toekomst. Door middel van een tekenopdracht daagde projectleider Jasper Van Winden deelnemers uit na te denken over toekomstige fysieke ruimtes voor onderwijs en studie. Hoe kan een ruimte bijdragen aan verhoging van interactie? Welke elementen motiveren tot een actieve werkhouding van studenten? Wat vinden studenten daarin belangrijk en wat docenten?

Op basis van didactische uitgangspunten en ontwerpprincipes voor de fysieke leeromgeving discussieerden deelnemers daarna in kleine groepen verder over hoe de ideale werkgroepruimte eruit zou moeten zien, wat tot uiting kwam in verrassende ontwerptekeningen. Zo verbeeldde een ontwerp een huiskamer-uitstraling voor het stimuleren van intensievere groeps- of individuele leeractiviteiten, en een ander ontwerp liet een ruimte zien met modulair meubilair dat aangepast kan worden aan iedere gewenste onderwijssituatie.

Avontuurlijke leeromgeving

Vervolgens hebben we kennis gemaakt met docent bestuurskunde Peter Linde. Peter maakt al jaren op innovatieve manier gebruik van de fysieke ruimte in zijn onderwijs, en organiseerde vakken in ‘stadslabs’ in Utrecht-Overvecht en op een zeilboot. Momenteel werkt hij als onderdeel van de strategische alliantie Utrecht-TU Eindoven-Wageningen aan een zeilexpeditie met scriptieonderzoekers. Op de website van dit project stellen alle deelnemende studenten zich voor.

Peter vertelde over hoe op een schip de beperkte maar dynamische omgeving bijdraagt aan versnelling van inhoudelijke denkprocessen. De afwisseling tussen geconcentreerde leeractiviteiten en de onvoorspelbare werkzaamheden die een schip vragen om op koers te blijven, werkten positief stimulerend op de voortgang.

Hoe verder?

Na deze succesvolle Kick-off zal de Co-Creation Community Learning Spaces één keer per maand bijeenkomen om concepten van Learning Spaces te bespreken en verder uit te diepen. Graag nodigen wij UU studenten, docenten en staf uit om per bijeenkomst mee te denken aan 1 concreet vraagstuk over onderwijs in een specifieke fysieke ruimte. Jullie bijdrage zal dus direct van invloed zijn op lopende onderwijsinnovaties!

Datum en thema volgende bijeenkomst:

Vrijdag 12 maart 12.00 – 13.30:
Hybrid Active Learning Classroom – een onderwijsruimte waarin je met studenten online en op locatie in gemengde groepjes samenwerkend kunt leren, terwijl je ook als docent centraal les kunt geven.

Wil je deelnemen aan bijeenkomsten van de CCC Learning Spaces en meedenken over de fysieke leeromgeving? Mail naar fls@uu.nl