Universiteit Utrecht gaat Arnhemse aanpak radicalisering onderzoeken

© iStockphoto.com/Rklfoto
© iStockphoto.com/Rklfoto

Een interdisciplinair onderzoeksteam van de Universiteit Utrecht gaat in opdracht van de burgemeester van Arnhem de lokale Arnhemse aanpak van radicalisering evalueren.

De opdracht is om de werkwijze van Arnhem over de gehele breedte te evalueren en aanbevelingen te doen voor verbeteringen. De centrale vraag is: hoe hebben de gemeente Arnhem en haar partners hun capaciteit gezamenlijk ingezet om op doelgerichte, legitieme en duurzame wijze een bijdrage te leveren aan het voorkomen en tegengaan van radicalisering?  

Security in Open Societies

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team van onderzoekers verbonden aan de zogeheten hub Security in Open Societies. In een raadsbriefgeeft het College van B en W van Arnhem aan waarom hiervoor gekozen is: “De Universiteit Utrecht heeft veel expertise op dit gebied en beschikt over een ervaren onderzoeksteam, met als relevante specialisaties: psychologie van radicaliseringsprocessen, samenwerking rond complexe vraagstukken, de maatschappelijk impact van radicalisering en bovendien zijn in het team experts in weerbaarheid van de samenleving opgenomen.”

De planning is dat het onderzoeksrapport medio juni klaar is.