Universiteit Utrecht en National Geographic Society brengen wereldwijde zoetwatervoorraad in kaart
Wereldwaterkaart als informatiebron voor toekomstig zoetwaterbehoud
Water- en droogte-experts Marc Bierkens en Niko Wanders starten in samenwerking met de National Geographic Society met het World Water Map project. De komende vijf jaar gaan zij de wereldwijde zoetwatervoorraad in kaart brengen, en ‘hotspots’ identificeren waar de meeste waterschaarste is.
Als we 'het waarom' weten, kunnen we ook betere voorspellingen maken over waar en hoe nieuwe hotspots in de toekomst tot stand komen.
Bierkens en Wanders zijn niet alleen benieuwd naar waar de huidige kwetsbare gebieden of ‘hotspots’ zich bevinden: ook willen zij weten waarom bepaalde kwetsbare gebieden ontstaan. Als we dat weten, kunnen we ook betere voorspellingen maken over waar en hoe nieuwe hotspots in de toekomst tot stand komen, bijvoorbeeld in de sub-Sahara en metropolen in Azië,
zeggen de onderzoekers.
Met de nieuwste technieken, modellen en satellietdata breiden ze de huidige datasets uit en verzamelen zij nieuwe data die inzicht geven in de huidige stand en de potentiële toekomst van de wereldwijde zoetwatervoorraad. Bijvoorbeeld data over voedselgewassen, watertemperatuur en waterkwaliteit. De resultaten van het World Water Map project komen beschikbaar voor beleidsmakers in kwetsbare gebieden, zodat zij de mogelijkheid krijgen om naar oplossingen te zoeken.
Een unieke kans om de kracht van wetenschap en onderwijs te combineren.
Toegang tot zoet water is van doorslaggevend belang voor toekomstige generaties. Inzicht in de bronnen en het gebruik van zoet water en hoe deze in de loop der tijd veranderen, is van cruciaal belang om duurzaam op aarde te kunnen leven, en sluit goed aan bij onze missie: het wonder van onze wereld belichten en beschermen,
zegt Alex Tait, geograaf bij National Geographic Society. Onze samenwerking met de Universiteit Utrecht biedt een unieke kans om de kracht van wetenschap en onderwijs te combineren om mensen te inspireren tot een duurzamere relatie met zoet water en onze planeet.
Op basis van data en inzichten van het World Water Map project financiert de National Geographic Society creatieve en impactvolle nieuwe projecten op het gebied van educatie en natuurbehoud als onderdeel van het World Freshwater Initiative. Het initiatief focust op zoetwater-gerelateerde verhalen van over de hele wereld, het versterken van diverse verhalen en vertellers.