Universiteit Utrecht en Chordify introduceren revolutionaire interactieve toepassing

De machine leert de gebruiker te spelen, de gebruiker leert de machine te luisteren

Chordify

Muziekdienst Chordify, waar dr. Bas de Haas (Informatica) bij betrokken is, introduceert een nieuwe, interactieve ‘chord edits’ optie. Gebruikers kunnen nu handmatig verbeteringen aanbrengen in de door de machine automatisch herkende akkoordenschema’s van het ingevoerde muzieknummer. Hierdoor leert de machine stap voor stap beter te luisteren.

Chordify is een online muziekdienst waarmee de gebruiker muziek kan omzetten naar akkoorden. Het herkent automatisch de akkoorden uit het muziekstuk en plaatst ze op de juiste maat in een eenvoudige player, waardoor de gebruikers kunnen meespelen met hun favoriete muziek. De Chordify-bibliotheek bestaat na twee jaar uit meer dan twee miljoen door de gebruikers ‘gechordifyde’ nummers. De ‘oren’ van de machine zijn niet altijd perfect, de dienst heeft een accuraatheid van 75-90%, afhankelijk van de stijl en de geluidskwaliteit van het nummer. De Universiteit Utrecht en Chordify vonden een nieuwe manier om de automatische akkoord-herkenning nog preciezer te maken: een interactieve ‘chord edits’ toepassing.

Samenwerking

De Universiteit Utrecht en Chordify initieerden de ontwikkeling van een nieuw state-of-the-art crowd-sourcing platform. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht onderzoeken hoe handmatig aangepaste akkoorden kunnen worden gecombineerd in nog nauwkeuriger schema’s. De schema’s worden vervolgens gebruikt om akkoord-herkenningsalgoritmen te evalueren en deze te trainen beter ‘te luisteren’. Met hulp van de miljoenen gebruikers per maand, denkt Chordify grote hoeveelheden data te verkrijgen om dit lopende onderzoek te voeden.
De presentatie van ‘chord edits’ markeert een nieuwe hoofdstuk in de vruchtbare samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en Chordify en zal de ontwikkelingen in het onderzoek rond het automatisch herkennen van akkoorden aanzienlijk versnellen. De twee partners verwachten dat deze implementatie uiteindelijk leidt tot de meeste accurate akkoord-herkennings-software ter wereld.

Prijzen, nominaties en meer

Chordify heeft in zijn korte bestaan al veel lof geoogst. In het afgelopen jaar werd de start-up genomineerd voor de Shell LiveWIRE en Deloitte Rising Star Awards. Ook was Chordify finalist voor de Accenture Innovation en de Buma Music Meets Tech Awards tijdens de Eurosonic Noorderslag Conferentie. Chordify won ook de Dutch Pitch Session op het Northside Festival in New York en ontving tevens een subsidie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. In december werd Chordify nog geselecteerd om een pitch te doen tijdens The Next Web Conference in New York City. In januari 2015 was Chordify host van de eerste Music Hack Day Groningen, waarvan de resultaten werden gepresenteerd op de Eurosonic Noorderslag Conferentie.

200.000ste geregistreerde gebruiker

Chordify is een succesformule met miljoenen bezoekers en inmiddels 200.000 geregistreerde gebruikers heeft de dienst bijna 2 miljoen nummers van akkoorden voorzien. Muzikanten van overal ter wereld, amateur, expert en iedereen daar tussenin, zien de dienst nu al als onmisbaar.

Chordify