Universiteit Utrecht behoudt hoogste Nederlandse notering in Shanghai-ranking

De Universiteit Utrecht staat al 14 jaar op de hoogste Nederlandse plek in de jaarlijkse Academic Ranking of World Universities (ARWU). ShanghaiRanking Consultancy publiceerde deze prestigieuze lijst vandaag (15 augustus) online. De Universiteit Utrecht staat dit jaar in Europa op een gedeelde 22e plaats en wereldwijd op een gedeelde 65e plek.

De ARWU-ranking, ook wel de Shanghai-ranking genoemd, is wereldwijd de meest vooraanstaande ranking om de kwaliteit van onderzoeksuniversiteiten te beoordelen. De ranking bekijkt jaarlijks meer dan 1.000 universiteiten. De beste 500 worden opgenomen in de ARWU-ranking.

Criteria

Vorig jaar stond de Universiteit Utrecht op de 56e plek. De opvallende daling dit jaar heeft te maken met de vernieuwde berekening waarop de lijst is gebaseerd. Tot de belangrijkste criteria behoren het aantal keren dat medewerkers van een universiteit in wetenschappelijke tijdschriften zoals Nature en Science publiceerden of zijn geciteerd, en het aantal onderscheidingen zoals Nobelprijzen en Fields Medals die medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvingen.

Lijstaanvoerders

Harvard in de Verenigde Staten voert nog steeds de ARWU-ranking aan. Ook de plaatsen twee en drie zijn voor Amerikaanse instellingen: Stanford en Berkeley. Op nummer 4 staat de eerste Europese universiteit: Cambridge in Groot-Brittanni├ź.