22 mei 2017

Uğur Üngör keynote spreker op internationale conferenties over Armeens-Turkse relaties

Dr. Ugur Ümit Üngör. Foto Jussi Puikkonen/KNAW
Dr. Ugur Ümit Üngör. Foto Jussi Puikkonen/KNAW

Dr. Uğur Ümit Üngör is deze maand op twee internationale conferenties keynote spreker. Hij spreekt op deze conferenties over de nasleep van de Armeense genocide, de impact daarvan op de Armeens-Turkse identiteiten en hun betrekkingen, de fragiele vrede en stabiliteit in de Kaukasus, en over hoe we kunnen nadenken over conflicten tussen verschillende partijen over fundamenteel tegengestelde historische narratieven.

Uğur Ümit Üngör

Üngör is een Nederlandse socioloog en historicus, en bekend als politiek geschiedkundige en genocideonderzoeker. Hij werd geboren in Turkije, maar groeide op in Nederland.  Zijn onderzoek richt zich met name op massaal geweld in historisch en sociologisch perspectief. Hij publiceerde over de Armeense Genocide, de Rwandese genocide, en genocide in vergelijkend perspectief. Üngör doceert aan de Universiteit Utrecht en het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). In 2012 kreeg hij de Heineken Young Scientists Award van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Zijn meest recente publicaties zijn Genocide: New Perspectives en Modern Türkiye'nin Insasi

Vidi

Üngör werkt op dit moment met behulp van een Vidi-subsidie (NWO) aan een onderzoek naar paramilitarisme, georganiseerde misdaad en de staat. Paramilitairen zijn speciale eenheden die tijdens etnische conflicten geweld tegen burgers begaan. Deze groepen onderhouden nauwe banden met politieke elites, maar ook met de georganiseerde misdaad. In dit onderzoek wil Üngör verklaren hoe en waarom paramilitarisme ontstaat en hoe het bijdraagt aan etnisch conflict.

Conferenties

  • Armenia-Turkey: Paving the Way for Dialogue and Reconciliation, 18 en 19 mei 2017, Yerevan, Armenië
  • End of Transition, Armenia 25 year on, now what? 23 en 24 mei 2017, Yerevan, Armenië